Tymianek, znany również jako macierzanka tymianek, to roślina z rodziny jasnotowatych, naturalnie występująca w takich krajach jak Włochy, Hiszpania czy Grecja. Preferuje suche i skaliste tereny, rośnie nawet do około 30 cm wysokości. Ma charakterystyczne, niewielkie listki oraz drobne, fioletowo-różowe kwiaty. Jest szeroko stosowany jako roślina lecznicza, przyprawa w kuchni oraz składnik kosmetyków. Liczne właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, zwłaszcza tymolu, który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne.
Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, tymol skutecznie pomaga zwalczać bakterie i wirusy, dlatego tymianek jest często stosowany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, mokrego kaszlu oraz bólu gardła. Obecne w nim flawonoidy działają antyoksydacyjnie (wspierając organizm w walce z wolnymi rodnikami), przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Napar z tymianku wspomaga także trawienie, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego oraz łagodzi dolegliwości bólowe i niestrawność. Może być również pomocny przy bólach miesiączkowych, łagodząc skurcze.
Napar działa wykrztuśnie, więc pozwala usunąć zalegającą wydzielinę z dróg oddechowych. Regularne picie pomoże złagodzić ból gardła, chrypkę i inne dolegliwości związane z infekcjami układu. Najlepiej go parzyć raz dziennie, zwłaszcza w okresach przeziębienia. Jak go przygotować? Wystarczy łyżeczkę suszonego tymianku zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a potem przecedzić. Dla smaku dodaj łyżeczkę miodu, kawałek imbiru oraz plasterek cytryny.
Osoby z alergiami pokarmowymi, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny unikać naparów z tymianku. Unikać go powinny także osoby cierpiące na refluks żołądkowy lub chorobę wrzodową, ponieważ może podrażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego. Tymolu może wywołać reakcje niepożądane, takie jak bóle czy zawroty głowy, szczególnie gdy jest stosowany w dużych ilościach. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, najlepiej skonsultuj się z lekarzem.