Kaczka, choć pyszna, zdrowa i uważana za jedno ze szlachetniejszych mięs, raczej rzadko gości na polskim stole, gdzie ustępuje innym rodzajom mięsa. Wedle szacunków przeciętny Polak zjada jej zaledwie 200 g rocznie. A szkoda, gdyż znajdziesz w niej naprawdę dużo białka (28 g na 100 g) oraz witamin, w tym witaminę A, E i z grupy B. Zawiera także cenne dla organizmu człowieka minerały, takie jak potas, sód, magnez, cynk, fosfor i wapń. Z drugiej strony warto wiedzieć, że to równocześnie jedno z najtłustszych mięs z całego drobiu, gdyż pobija ją jedynie gęsina. Jednak ze względu na wyjątkowy i nieco bardziej wyrazisty niż w przypadku kury smak oraz cenne składniki odżywcze warto od czasu do czasu przyrządzić ją na obiad. Do jakiego sklepu pójść, by się w nią zaopatrzyć?
W ofercie sklepu Lidl znajdziesz obecnie tuszkę polskiej kaczki wraz z szyją marki Rzeźnik. Dostępna jest do jutra, 8 marca. Po odpowiednim przygotowaniu przyrządzisz z niej prawdziwą ucztę, wręcz w sam raz na pyszny, weekendowy obiad dla całej rodziny.
Smaczną propozycją jest zamarynowanie mięsa, schowanie go do lodówki na kilka godzin, a następnie upieczenie w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Wcześniej włóż do wnętrza tuszki pokrojoną cebulę oraz czosnek, popularną opcją jest również wykorzystanie jabłek i żurawiny. Jeśli zaś chodzi o samą marynatę, dobrze sprawdzi się olej i ulubione przyprawy. Nie zapomnij tylko by przed włożeniem kaczki do piekarnika wlać do naczynia szklankę wody, a po samym pieczeniu potrzymać ją jeszcze w urządzeniu. Dzięki temu wyjdzie wyjątkowo soczysta i krucha.
Jeśli wolisz przyrządzać mięso bez kości, w sklepie Auchan dostaniesz soczyste filety z kaczki ze skórą. W opakowaniu znajdziesz 2 sztuki, które razem ważą średnio 600 g. No i tutaj również masz spore pole do popisu jeśli chodzi o jej przyrządzenie. Świetnie będzie smakować w sosach owocowych, z makaronem i mocnym serem lub jako składnik sałatki.
Rosół to bezdyskusyjnie król polskich zup. Choć w zależności od regionu czy zwyczajów danej rodziny, przepis na niego może być różny, zaleca się, aby powstawał na bazie co najmniej 2-3 mięs. Poza kurczakiem i wołowiną warto urozmaicić go również kaczką, która doda wywarowi głębszego i bardziej intensywnego smaku.
W takim przypadku doskonale nada się porcja rosołowa z kaczki, którą dostaniesz w sklepie Carrefour. Nie zapomnij tylko o powolnym i długim gotowaniu, które sprawi, iż zupa wyjdzie wyjątkowo aromatyczna. Jak często jadasz kaczkę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.