Oregano to w rzeczywistości lebiodka pospolita. Roślina wiecznie zielona i wieloletnia słynie ze swojego intensywnego zapachu. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, naturalnie rośnie na terenach Afryki Północnej, Azji oraz Europy. Jej zastosowanie jest szerokie, od kuchni po składnik kosmetyków.
Jak czytamy na stronie zdrowie.gazeta.pl olejki eteryczne zawarte w oregano to cenne źródło takich składników jak: karwakrol, p-cymen, limonen czy linalol. Właśnie one odpowiadają za właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne przyprawy.
Ponadto roślina zawiera również szereg minerałów (żelazo, wapń, magnez) oraz witamin (B1, B3). Nie brakuje także bioaktywnych związków, takich jak kwas rozmarynowy i flawonoidy.
Oprócz tego, że oregano świetnie sprawdza się jako uzupełnienie dań mięsnych, sosów, zup, pizzy i potraw pomidorowych, może również przynieść korzyści dla zdrowia. Konkretniej mowa o pozytywnym oddziaływaniu na funkcjonowanie układu pokarmowego. Idealnie sprawdzi się więc w przypadku ciężkostrawnych potraw.
W czym jeszcze pomaga?
Przygotowanie naparu nie należy do skomplikowanych czynności. Wystarczy, że zalejesz 3 łyżeczki oregano (najlepiej ekologiczne, bez domieszek) wrzątkiem i pozostawisz do zaparzenia na 15 minut. Warto wypić go przed posiłkiem na trawienie.
OSTRZEŻENIE! Przeciwskazaniami do stosowania oregano są wszelkie alergie na rośliny z rodziny Lamiaceae. Należy wystrzegać się tej przyprawy również w trakcie ciąży i karmienia piersią, a także w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi, cukrzycy, planowanej operacje. Pamiętaj również, aby skonsultować się z lekarzem.