• Link został skopiowany

We Włoszech dodają ją do wszystkiego, w Polsce wciąż niedoceniana. Wspomaga trawienie jak nic innego

Ma charakterystyczny aromat, który sprawia, że jest jednym z ulubionych składników wielu potraw. Kiedyś była symbolem szczęścia i ulubioną rośliną Afrodyty. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, z których aż grzech nie skorzystać. Na co pomaga oregano?
przyprawy
Paweł Kacperek / Getty Images/istock.com

Oregano to w rzeczywistości lebiodka pospolita. Roślina wiecznie zielona i wieloletnia słynie ze swojego intensywnego zapachu. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, naturalnie rośnie na terenach Afryki Północnej, Azji oraz Europy. Jej zastosowanie jest szerokie, od kuchni po składnik kosmetyków.

Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością

Jakie "magiczne" właściwości ma oregano? Uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie

Jak czytamy na stronie zdrowie.gazeta.pl olejki eteryczne zawarte w oregano to cenne źródło takich składników jak: karwakrol, p-cymen, limonen czy linalol. Właśnie one odpowiadają za właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne przyprawy.

Ponadto roślina zawiera również szereg minerałów (żelazo, wapń, magnez) oraz witamin (B1, B3). Nie brakuje także bioaktywnych związków, takich jak kwas rozmarynowy i flawonoidy.

Na co pomaga oregano? Nieoceniony sprzymierzeniec w walce z niestrawnościami

Oprócz tego, że oregano świetnie sprawdza się jako uzupełnienie dań mięsnych, sosów, zup, pizzy i potraw pomidorowych, może również przynieść korzyści dla zdrowia. Konkretniej mowa o pozytywnym oddziaływaniu na funkcjonowanie układu pokarmowego. Idealnie sprawdzi się więc w przypadku ciężkostrawnych potraw.

oregano
oregano bhofack2 / Getty Images/istock.com

W czym jeszcze pomaga?

  • Napar z przyprawy wspiera organizm przy nieżycie żołądka.
  • Wspomaga wydzielanie żółci i pracę wątroby.
  • Łagodzi niestrawność, wzdęcia i zaburzenia jelitowe.

Przygotowanie naparu nie należy do skomplikowanych czynności. Wystarczy, że zalejesz 3 łyżeczki oregano (najlepiej ekologiczne, bez domieszek) wrzątkiem i pozostawisz do zaparzenia na 15 minut. Warto wypić go przed posiłkiem na trawienie. 

OSTRZEŻENIE! Przeciwskazaniami do stosowania oregano są wszelkie alergie na rośliny z rodziny Lamiaceae. Należy wystrzegać się tej przyprawy również w trakcie ciąży i karmienia piersią, a także w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi, cukrzycy, planowanej operacje. Pamiętaj również, aby skonsultować się z lekarzem.

Więcej o: