• Link został skopiowany

Błyskawiczny mazurek na mleku w proszku. Przepis last minute na Wielkanoc

Mazurek na mleku w proszku to pyszne ciasto, które możesz zrobić dosłownie na ostatnią chwilę przed Wielkanocą. Słodki, efektowny i gotowy w niecałą godzinę.
Wielkanoc. Mazurek na mleku w proszku (zdjęcie ilustracyjne)
wideonet / iStock

Przygotowania do świąt wielkanocnych nie muszą oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Coraz więcej osób zamawia gotowe produkty, przygotowuje mniej dań lub szuka szybkich, ale zarazem smacznych rozwiązań. Poniższy przepis na mazurek wielkanocny na mleku w proszku to dobra propozycja dla zabieganych osób.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Mazurek z mlekiem w proszku - co kupić?

Składniki na to błyskawiczne ciasto należy podzielić na dwie grupy. Pierwsza to baza, z której przygotujemy kruchą podstawę, druga - masa mleczna, czyli tło do mazurkowych ozdób.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Składniki na masę mleczną:

  • 100 g mleka w proszku
  • 110 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mazurek wielkanocny na mleku w proszku krok po kroku

  1. Zaczynamy od przesiania mąki, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy.
  2. Wbijamy jajko i dodajemy masło.
  3. Całość zagniatamy, formujemy kulę i owijamy ją folią. Zafoliowaną kulę odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  4. Po upływie pół godziny 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno brytfanny o wymiarach ok. 25x27 cm.
  5. Pozostałą część ciasta dzielimy na paski, z których formujemy wałeczki, a następnie zaplatamy je w warkocz. Gotowy warkocz układamy dookoła ciasta, formując brzeg.
  6. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  7. Na kolejnym etapie mieszamy mleko w proszku z cukrem, cukrem waniliowym oraz 50 ml gorącej wody. Następnie topimy masło i dodajemy je do masy. Całość dokładnie mieszamy, po czym wylewamy gotową masę na wierzch ciasta i odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na mazurek z mlekiem w proszku - pomysły na zdobienie

Mazurek to ciasto, które słynie z bogatego zdobienia. Z pewnością przyda się trochę artystycznej inwencji. Jak przygotować ładną oprawę? Poniżej kilka gotowych pomysłów do wykorzystania:

  • klasyczny napis z lukru "Alleluja!";
  • bogato zdobione kwiaty z suszonych moreli i migdałowych płatków;
  • baranek usypany z kokosowych wiórków;
  • gałązki bazi z orzechów i migdałów;
  • kurczątka z suszonych moreli lub masy marcepanowej;
  • kolorowe pisanki z tęczowej posypki;
  • jadalne kwiaty na przykład bratki.

Ile może postać mazurek po świętach? Ciasto na kruchym spodzie zabezpieczone w lodówce można przechowywać do pięciu dni. Najlepszym rozwiązaniem będzie hermetyczny pojemnik, który sprawi, że mazurek nie przesiąknie zapachem mięsa, jajek czy sałatki jarzynowej.

Więcej o: