Przygotowania do świąt wielkanocnych nie muszą oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Coraz więcej osób zamawia gotowe produkty, przygotowuje mniej dań lub szuka szybkich, ale zarazem smacznych rozwiązań. Poniższy przepis na mazurek wielkanocny na mleku w proszku to dobra propozycja dla zabieganych osób.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak
Mazurek z mlekiem w proszku - co kupić?
Składniki na to błyskawiczne ciasto należy podzielić na dwie grupy. Pierwsza to baza, z której przygotujemy kruchą podstawę, druga - masa mleczna, czyli tło do mazurkowych ozdób.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na masę mleczną:
- 100 g mleka w proszku
- 110 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Mazurek wielkanocny na mleku w proszku krok po kroku
- Zaczynamy od przesiania mąki, następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy.
- Wbijamy jajko i dodajemy masło.
- Całość zagniatamy, formujemy kulę i owijamy ją folią. Zafoliowaną kulę odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Po upływie pół godziny 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno brytfanny o wymiarach ok. 25x27 cm.
- Pozostałą część ciasta dzielimy na paski, z których formujemy wałeczki, a następnie zaplatamy je w warkocz. Gotowy warkocz układamy dookoła ciasta, formując brzeg.
- Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Na kolejnym etapie mieszamy mleko w proszku z cukrem, cukrem waniliowym oraz 50 ml gorącej wody. Następnie topimy masło i dodajemy je do masy. Całość dokładnie mieszamy, po czym wylewamy gotową masę na wierzch ciasta i odstawiamy do ostygnięcia.
Przepis na mazurek z mlekiem w proszku - pomysły na zdobienie
Mazurek to ciasto, które słynie z bogatego zdobienia. Z pewnością przyda się trochę artystycznej inwencji. Jak przygotować ładną oprawę? Poniżej kilka gotowych pomysłów do wykorzystania:
- klasyczny napis z lukru "Alleluja!";
- bogato zdobione kwiaty z suszonych moreli i migdałowych płatków;
- baranek usypany z kokosowych wiórków;
- gałązki bazi z orzechów i migdałów;
- kurczątka z suszonych moreli lub masy marcepanowej;
- kolorowe pisanki z tęczowej posypki;
- jadalne kwiaty na przykład bratki.
Ile może postać mazurek po świętach? Ciasto na kruchym spodzie zabezpieczone w lodówce można przechowywać do pięciu dni. Najlepszym rozwiązaniem będzie hermetyczny pojemnik, który sprawi, że mazurek nie przesiąknie zapachem mięsa, jajek czy sałatki jarzynowej.