• Link został skopiowany

Nigdy nie rób tego z miodem. Popularny nawyk odbije ci się czkawką. Straci wszystkie cenne właściwości

Herbata to pyszny napój, którym raczymy się przez cały rok. Zamiast dodawać do niej cukru, warto zmienić przyzwyczajenia i sięgnąć po naturalne słodzidło. Trzeba tylko pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. W przeciwnym wypadku starania pójdą na marne. Dlaczego miodu nie daje się do wrzątku?
Dlaczego miodu nie daje się do wrzątku?
Herbata z miodem. Fot. Archiwum prywatne

Miód to pyszny, zdrowy i słodki zamiennik cukru, po który warto sięgać w kuchni. Możesz wykorzystać go do deserów, kanapek, placków, naleśników, koktajli oraz pysznej herbatki. Sprawi, że będą słodkie, a przy okazji zadba o organizm. O ile nie popełnisz popularnego błędu. Lepiej się go wystrzegaj, w przeciwnym razie straci część dobroczynnych właściwości.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Dlaczego miodu nie daje się do wrzątku? Nie popełniaj tego błędu

Miód to świetny dodatek do napojów, w tym przede wszystkim herbaty, w której zastępuje biały cukier. Sprawia, że jest wyjątkowo pyszna i słodka, a przy okazji dba o organizm. Przynajmniej w teorii, gdyż wiele osób popełnia błąd, przez który miód nie jest tak zdrowy, jak mógłby być. 

Jak zaznacza portal medonet.pl dodawanie miodu do gorącej herbaty nie jest najlepszym pomysłem. Wszystko dlatego, że pod wpływem wysokiej temperatury traci cenne właściwości. Degradacji ulega nawet 200 związków czynnych, które w nim znajdziemy. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie, które temu zapobiegnie. Ważna jest przede wszystkim cierpliwość, gdyż wystarczy, że odczekasz, aż napar trochę się ochłodzi. Najlepiej, aby miał nie więcej niż 45 stopni Celsjusza, choć idealną wartością byłoby maksymalnie 37 stopni. Dodany do ciepłego, a nie gorącego napoju, nie straci prozdrowotnych właściwości. Warto o tym pamiętać. 

Miód (zdjęcie ilustracyjne)
Miód (zdjęcie ilustracyjne) FOT. MICHAL LEPECKI / Agencja Wyborcza.pl

Czy miód jest zdrowy? Skrywa wiele dobrego

Miód to przede wszystkim bogate źródło antyoksydantów, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalniają procesy starzenia się i korzystnie wpływają na organizm. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Znajdziesz w nim również cenne minerały, takie jak magnez, potas, fosfor, cynk oraz witaminy, w tym między innymi witaminę C, K oraz te z grupy B. Jak zaznacza portal zdrowie.gazeta.pl, to doskonały, a przy tym naturalny wspomagacz odporności. Lubisz herbatę z miodem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

PORADA! Miód może być stosowany również zewnętrznie, jako wsparcie w walce o zdrowe, bujne włosy oraz nawilżoną cerę. Nada się jako składnik maseczek, a w wersji skrystalizowanej będzie świetnym peelingiem. Oczywiście nie zapomnij, by najpierw wykonać próbę uczuleniową.

Więcej o: