Jajka to popularne i łatwodostępne produkty, po które często sięgamy w kuchni polskiej. Zajadamy się nimi na śniadanie, najczęściej w postaci jajecznicy, czy po ugotowaniu na miękko bądź twardo. Sprawdzają się także przy obiedzie, w wersji sadzonej lub jako dodatek do zupy (np. w barszczu) oraz kolacji, kiedy serwujemy pyszne kanapki. Co więcej, używamy ich jako składnik do wielu innych potraw, jak chociażby ciasta, placki, naleśniki, nie wspominając już nawet o panierce do mięsa. Wachlarz możliwości jest naprawdę olbrzymi, jednak najczęściej wybór pada na jajka kurze. Tymczasem warto zastąpić je znacznie zdrowszym zamiennikiem. Mowa o jajach kaczych.
Jaja kacze cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością i rzadziej lądują na stołach. Choć zarówno w nich, jak i kurzych znajdziemy wiele witamin i składników odżywczych (nie bez powodu nazywa się je nawet super foods), to jednak zdecydowanie zdrowszym i korzystniej wpływającym na organizm człowieka wyborem będą te pierwsze. Dlaczego? Przede wszystkim, jak donosi medonet.pl, zawierają dużo karotenoidów, czyli naturalnych barwników, którym zawdzięczają pomarańczowy kolor.
Ponadto są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i minimalizują ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych występujących wraz z wiekiem, nie wspominając o opóźnianiu procesu starzenia się organizmu. Działają też przeciwzapalnie.
Kolejną zaletą jaj kaczych jest fakt, iż są bogatym źródłem białka, aminokwasów, witamin i minerałów. Mają ich więcej niż te od kur. Mowa między innymi o cholinie, żelazie, witaminie D, A i B12. Zawierają również zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na serce, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu. Dobrze działają na mózg, gdyż dbają o zdrowie błon komórkowych, wspierają neuroprzekaźniki i układ nerwowy. To z kolei sprawia, iż regularne spożywanie może poprawić koncentrację. Jak widzisz, w zaledwie 70 g znajdziesz naprawdę wiele dobroci.
Niestety, największym minusem jaj kaczych jest ich dostępność oraz cena. Jak donosi portal terazgotuje.pl, przeciętnie jedna kaczka znosi nawet o 100 jaj mniej rocznie niż kura. Co więcej, jej utrzymanie jest bardziej skomplikowane i wymagające, co przekłada się na wyższe koszty. Niemniej jeśli masz okazję spróbować i włączyć je do swojej diety, zdecydowanie warto, gdyż poza tym, że są zdrowe i wyjątkowo odżywcze, to smakują wybornie. Jadasz kacze jaja? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.