• Link został skopiowany

Wspiera serce i kości, ale podczas gotowania dodajemy go w złym momencie. Sporo tracimy

Czy czosnek po podgrzaniu traci właściwości? To pytanie często nurtuje osoby, które doceniają prozdrowotny potencjał tej rośliny, a dodatkowo lubią jej smak w potrawach. Warto wiedzieć, że dobroczynny wpływ może zmieniać się w zależności od tego, jak go jemy. Jak więc najlepiej to robić? Podpowiadamy.
Czosnek
Fot. redakcja

Czosnek jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, której prozdrowotne właściwości doceniano już w czasach starożytnych. Należy do rodziny Liliaceae, podobnie jak cebula, por i szczypiorek. Charakterystyczny smak i aromat są wynikiem obecności allicyny, związku chemicznego, który odpowiada za zdrowotne działanie. Zaleca się spożywanie go w ilości około 2-3 ząbków dziennie, co wystarcza, aby czerpać korzyści bez ryzyka wystąpienia problemów żołądkowych.

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Czy czosnek traci właściwości pod wpływem temperatury? Warto wiedzieć, jak go przygotowywać

Obróbka termiczna czosnku powoduje częściową utratę prozdrowotnych składników, w tym antyoksydantów i allicyny. To właśnie ona, powstaje w procesie miażdżenia lub krojenia i jest odpowiedzialna za wiele pozytywnych działań. Jednak wysoka temperatura ją osłabia. Dlatego, żeby zachować wszystkie właściwości, zaleca się dodawanie czosnku pod koniec gotowania. Spożywanie go w postaci surowej jest najkorzystniejsze dla zdrowia.

Jakie choroby leczy czosnek? Naturalne właściwości wspierające organizm

Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, dzięki zawartości allicyny czosnek wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, więc jest nieoceniony w walce z infekcjami. Ponadto wspiera zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, co jest istotne dla osób narażonych na miażdżycę i choroby sercowo-naczyniowe. Dodatkowo wspomaga zdrowie kości, poprawia mikrobiotę jelitową i działa przeciwzapalnie.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla, że przeprowadzone badania wskazują na działanie hipoglikemicznie i pozytywny wpływ czosnku na osoby z cukrzycą typu 2. Dzięki stymulacji produkcji żółci, soków trawiennych oraz zwiększonej zawartości błonnika poprawia trawienie, co ułatwia redukcję wagi. Regularne spożywanie korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarte w nim antyoksydanty eliminują wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia.

czosnek (zdj. ilustracyjne)
czosnek (zdj. ilustracyjne) pixabay/Curious_Collectibles

Kto powinien unikać czosnku? Ważne przeciwwskazania dla niektórych grup

Dzieci poniżej 10. miesiąca życia powinny unikać czosnku ze względu na możliwość podrażnienia układu pokarmowego. Osoby z wrażliwym żołądkiem, refluksem czy innymi problemami trawiennymi mogą odczuwać wzdęcia lub biegunkę, szczególnie gdy zjedzą go w nadmiarze. Czosnek w dużych ilościach nasila również niektóre reakcje alergiczne i może powodować interakcje z lekami, np. rozrzedzającymi krew. W takich przypadkach przed wprowadzeniem go do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Więcej o: