Rzeżucha to rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Naturalnie rośnie na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Niektóre gatunki mogą osiągnąć nawet do 70 cm wysokości. W Polsce uprawa rzeżuchy najpopularniejsza jest w okresie wielkanocnym, ale warto ją sadzić nie tylko od święta.
Rzeżucha jest źródłem witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dodatkowo jest bogata w fosfor, magnez, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna, bo 100 g kiełków zawiera jedynie 30 kcal. Cechuje się intensywnie zielonymi listkami i lekko pikantnym posmakiem. Jak podaje portal doz.pl, regularne spożywanie tej rośliny poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, pozytywnie wpływa na mineralizację kości, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przyczynia się do lepszego przyswajania składników odżywczych. To jednak nie wszystko.
Rzeżucha znana jest z leczniczych właściwości. W medycynie ludowej stosowano przygotowywane z niej okłady w leczeniu chorób skóry, m.in. owrzodzeń i stanów zapalnych. Dodatkowo roślina działa antyoksydacyjne, a więc pomaga zwalczać wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia.
Rzeżuchę można uprawiać na parapecie. Wystarczy pojemnik wyłożony watą, ligniną lub wypełniony ziemią. Nasiona należy rozsypać, a następnie obficie podlać. Zbiory powinny być gotowe po siedmiu dniach. Roślina świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, past, na kanapkę lub do jajek faszerowanych. Lubisz rzeżuchę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.