• Link został skopiowany

Są niedoceniane, a szkoda. Wielkanocne listki pomagają na włosy i skórę. Jedz nie tylko od święta

Wielkanoc nie może obejść się bez tej rośliny. Mało kto jednak wie, że niepozorne zielone listki są skarbnicą składników odżywczych. Pozytywnie wpływają nie tylko na skórę i wzrok, lecz także pomagają w kłopotach trawiennych.
Są niedoceniane, a szkoda. Wielkanocne listki pomagają na włosy i skórę. Jedz je nie tylko od święta
Są niedoceniane, a szkoda. Wielkanocne listki pomagają na włosy i skórę. Jedz je nie tylko od święta, istock/@OKrasyuk

Rzeżucha to rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Naturalnie rośnie na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Niektóre gatunki mogą osiągnąć nawet do 70 cm wysokości. W Polsce uprawa rzeżuchy najpopularniejsza jest w okresie wielkanocnym, ale warto ją sadzić nie tylko od święta.

Zobacz wideo Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C

To nie tylko dekoracja wielkanocnego stołu. Ta niepozorna roślina jest bardzo zdrowa 

Rzeżucha jest źródłem witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dodatkowo jest bogata w fosfor, magnez, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna, bo 100 g kiełków zawiera jedynie 30 kcal. Cechuje się intensywnie zielonymi listkami i lekko pikantnym posmakiem. Jak podaje portal doz.pl, regularne spożywanie tej rośliny poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, pozytywnie wpływa na mineralizację kości, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przyczynia się do lepszego przyswajania składników odżywczych. To jednak nie wszystko.

Zasiej ją w tym momencie, a będziesz mieć pyszny dodatek na Wielkanoc. Bujna rzeżucha w parę chwil
Zasiej ją w tym momencie, a będziesz mieć pyszny dodatek na Wielkanoc. Bujna rzeżucha w parę chwil Wirestock/istock

Rzeżucha znana jest z leczniczych właściwości. W medycynie ludowej stosowano przygotowywane z niej okłady w leczeniu chorób skóry, m.in. owrzodzeń i stanów zapalnych. Dodatkowo roślina działa antyoksydacyjne, a więc pomaga zwalczać wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia.

Jak jeść rzeżuchę? Połóż ją nie tylko na kanapkę 

Rzeżuchę można uprawiać na parapecie. Wystarczy pojemnik wyłożony watą, ligniną lub wypełniony ziemią. Nasiona należy rozsypać, a następnie obficie podlać. Zbiory powinny być gotowe po siedmiu dniach. Roślina świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, past, na kanapkę lub do jajek faszerowanych. Lubisz rzeżuchę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: