Podczas przyprawowych zakupów czosnek granulowany bywa często omijany. Zazwyczaj dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze, w niemal każdym sklepie spożywczym bez problemu kupimy świeży czosnek, a po drugie wiele osób jest przekonanych, że suszona wersja jest mniej zdrowsza i zawiera szkodliwe dodatki. Jak jest naprawdę?
Czosnek granulowany to niezwykle aromatyczna przyprawa o mocnym smaku oraz zapachu. Dodany do potraw sprawia, że zyskują na intensywności oraz wyrazistości, jednak wiele myśli, że musiał zostać przetworzony oraz zapakowany. Tymczasem wbrew pozorom wcale nie jest dużo mniej zdrowszy od świeżej wersji. Choć został poddany suszeniu, w składzie najczęściej możemy przeczytać, że w 100 procentach składa się z samego warzywa. Próżno szukać w nim szkodliwych substancji czy niepotrzebnych dodatków.
Co więcej, sam proces suszenia nie sprawia, że czosnek granulowany traci zdrowotne właściwości, co najwyżej jest ich dosłownie trochę mniej. Wciąż zawiera allicynę, flawonoidy, minerały i witaminy (A, C, z grupy B), dlatego z sukcesem i bez obaw możesz nim zastąpić świeżą, przeciśniętą przez praskę główkę. Jedyna różnica jest taka, że w wersji proszku jest nieco delikatniejszy i mniej gryzący, co może okazać się zbawienne dla osób doceniających smak czosnku, ale nieprzepadających za jego ostrym zapachem.
Czosnek granulowany doskonale nada się do doprawienia marynat do mięsa, sosów, sałatek oraz innych dań, którym przyda się nieco bardziej wyrazisty smak. Znajdzie zastosowanie w niemal każdej kuchni, zarówno polskiej, indyjskiej, jak i włoskiej. Stosujesz czosnek granulowany? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.