Mąka arachidowa to smaczny, zdrowy i bezglutenowy substytut tradycyjnej mąki pszennej. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych produktów tego typu można jeść ją na surowo. Powstaje z orzeszków ziemnych i ma wiele cennych składników, w tym białko oraz błonnik. To niejedyne powody, dla których warto włączyć ją do diety.
Proces tworzenia mąki arachidowej zaczyna się od poddania orzechów tłoczeniu na zimno, dzięki czemu tracą większość oleju. Powstała w ten sposób masa jest mniej tłusta i kaloryczna, ale bogata w błonnik oraz dużą ilość białka. Co na jej temat sądzi specjalistka? - Jeśli zależy nam na mniejszej ilości tłuszczu, to poszukujmy odtłuszczonej mąki arachidowej. Równocześnie zawartość białka będzie wyższa. Całkowicie odtłuszczona mąka (poniżej 1 proc.) ma aż ponad 50 proc białka - powiedziała w rozmowie z naszym serwisem technolog i projektant żywności oraz autorka bloga Nauka na Talerzu Marta Szumiata.
W mące arachidowej znajdziesz też wcześniej wspomniany poprawiający pracę jelit błonnik (jak donosi nasza ekspertka, mowa o nawet 16 proc.), czyli sprzymierzeńca przy odchudzaniu i antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. - Orzeszki ziemne dostarczają również tokoferole (witaminę E), niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu - przyznała specjalistka.
OSTRZEŻENIE! Mimo wielu zalet nie każdy może stosować mąkę arachidową. Zdecydowanie powinny jej unikać osoby uczulone na orzeszki, gdyż już niewielka ilość może spowodować ostrą reakcję alergiczną.
Mąka arachidowa nie zawiera glutenu, dlatego mogą po nią sięgać osoby uczulone na ten składnik. Wbrew pozorom skrywa niejedno zastosowanie. Ze względu na przyjemny, lecz wyrazisty i orzechowy smak doskonale nadaje się przede wszystkim do wypieków, takich jak muffinki, pierniki i ciasta, w tym zwłaszcza czekoladowe i wegańskie (gdzie np. bazą są banany). Ponadto możesz śmiało dodawać ją do marynat i sosów, w tym również do mięsa. W wersji surowej sprawdzi się jako posypka do ciasteczek i naleśników. Tak więc wybór jest naprawdę spory. - Mąka arachidowa pomaga więc wzbogacić wartość odżywczą wypieków bez utraty ich jakości i smaku - zdradziła Marta Szumiata. Jakiej mąki używasz najczęściej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.