• Link został skopiowany

Najlepszy majonez do sałatek i wielkanocnych jajek. Nie wszyscy się zgodzą [RANKING]

Majonez odgrywa istotną rolę podczas Wielkanocy. W końcu to najważniejszy składnik sałatek i jajek. Jednak w Polsce od lat toczy się konflikt między dwoma gigantami: Kieleckim i Winiary. Który zasługuje na miano najlepszego? Poniższy ranking rozwieje wątpliwości.
Majonez
Fot. iStock, Pawel Kacperek

Wybór majonezu może być trudny, zwłaszcza że na sklepowych półkach znajdziemy setki różnych produktów, które różnią się ceną, smakiem i jakością. Dietetycy z Centrum Respo wzięli je pod lupę i przestrzegli, aby przy zakupie zwracać szczególną uwagę na skład. Tworząc ranking najlepszych majonezów, uwzględnili liczbę dodatków, zawartość cukru, zbędnych wypełniaczy, ilość soli i nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g, a także kaloryczność.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Jaki skład powinien mieć majonez? Proste zasady dla najlepszego wyboru

Jak podaje Centrum Respo, podstawowymi składnikami majonezu powinny być olej roślinny (najlepiej rzepakowy), żółtka jaj oraz musztarda, ocet lub sok cytrynowy. Unikaj produktów z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów, skrobi modyfikowanej i zbędnych wypełniaczy. Dodatkowo warto przyjrzeć się zawartości soli, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą wpłynąć na jakość.

Najlepszy majonez - ranking. Jakie produkty warto wybrać na świąteczny stół?

Według dietetyków najlepszym majonezem dostępnym na polskim rynku jest Kielecki. Został doceniony za brak zbędnych dodatków, niski poziom kaloryczności oraz doskonały smak. Na drugim miejscu znalazł się majonez dekoracyjny Winiary, który również wyróżnia się prostym składem, choć ma nieco więcej cukru i kalorii. Podium zamyka sos ze świeżych jaj Białuty. Cechuje się niskim poziomem soli i brakiem dodatkowego cukru, choć w jego składzie znajdziemy pewne substancje dodatkowe.

Poza czołówką wyróżniono majonez klasyczny Kania, delikatesowy Madero oraz wegańskie alternatywy, takie jak GoVege czy Develey Vegan Majo. Te produkty łączy dobry skład i walory smakowe.

Majonez
Majonez FOT. MARCIN KLABAN / Agencja Wyborcza.pl

Najgorszy majonez. Czego lepiej unikać podczas zakupów?

Na czele odradzanych produktów uplasował się majonez z charakterem Roleski, który zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru. Słabo wypadł również stołowy Motyl oraz Kielecki roślinny - oba zawierają wiele wypełniaczy i dodatków chemicznych, które wpływają na ich jakość.

Trzeba jednak pamiętać, że najlepszym wyborem będzie domowa wersja, ponieważ wiemy, co się w niej znajduje. Zachęcamy do przygotowania wielkanocnego sosu z naszego przepisu, który nie tylko będzie zdrowszy, lecz także smaczniejszy.

Więcej o: