• Link został skopiowany

Myślisz, że pieczesz z wanilią? Lepiej sprawdź, co wrzucasz do ciasta. "Żyłam w błędzie"

Na zakupach głównie skupiamy się na cenach, gramaturze i promocjach. Rzadko kiedy dokładnie czytamy nazwy produktów, które wrzucamy do koszyka. A przecież nawet popularny składnik do wypieków potrafi zmylić. Czym się różni cukier waniliowy od cukru wanilinowego? Jak się okazuje, wieloma rzeczami.
Cukier waniliowy
Fot. olgakr/iStock

Na facebookowym profilu @pomysłodawcy pojawił się wpis, który otworzył oczy wielu osobom - cukier waniliowy i wanilinowy to dwa zupełnie różne światy. To właśnie ten drugi najczęściej ląduje w naszych koszykach, bo łatwo go znaleźć na półce w markecie i nie drenuje portfela. Opakowanie myli, aromat wydaje się znajomy, a cena? Torebkę znajdziesz już za mniej niż złotówkę. Ale czy naprawdę wiemy, czym pachną nasze ciasta?

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy. Są podobne tylko z nazwy

Pomysłodawcy wrzucili do sieci zdjęcie, które zadziałało jak zimny prysznic dla wielu domowych cukierników. - Oto jeden z produktów, który od dekad testuje umiejętność czytania ze zrozumieniem - zaczepnie rozpoczęli temat. W poście wyjaśniono, że "cukier wanilinowy" to wcale nie skrót od "waniliowy", lecz zupełnie inny wyrób. To mieszanka białego cukru i syntetycznej waniliny - związku chemicznego, który wprawdzie pachnie znajomo, ale z prawdziwą wanilią ma tyle wspólnego, co truskawkowy aromat w jogurcie z owocem zerwanym z krzaka. Co ciekawe, wanilinę przemysłową pozyskuje się dziś najczęściej z ligniny, czyli odpadu powstającego przy produkcji papieru.

Post trafił w czuły punkt. Wielu internautów zorientowało się, że przez lata kupowali nie to, co im się wydawało. W komentarzach pojawiły się różne reakcje, od zdziwienia, po rozczarowanie.

Żyję prawie 28 lat i dopiero teraz się przypatrzyłam paczce. Żyłam w błędzie.
Bo to nasi dziadkowie i rodzice mówili waniliowy. I potem człowiek nawet nie czytał dokładnie, co tam jest napisane.

Okazuje się jednak, że to nie tylko błąd konsumentów, lecz często także sprzedawców. Dobitnie pokazuje to komentarz jednej z użytkowniczek Facebooka.

Pójdź do osiedlowego i poproś o cukier wanilinowy, to powiedzą, że nie ma takiego.

Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy? Nie kupuj w sklepie chemicznego zamiennika

Jeśli chcesz mieć pewność, co naprawdę trafia do sernika, postaw na domowy cukier waniliowy. Bez marketingowych sztuczek, bez chemii, bez ściemy. Przepis jest banalnie prosty, a wystarczą tylko dwa składniki:

  • laska prawdziwej wanilii,
  • szklanka drobnego cukru.

Laskę wanilii przetnij wzdłuż i ostrożnie wyjmij z niej ziarenka. To właśnie one kryją intensywny aromat. Wymieszaj je z cukrem w słoiku, a następnie dorzuć również pustą laskę - niech i ona zrobi swoje. Zamknij szczelnie, porządnie potrząśnij i odstaw na kilka dni. Po tym czasie masz gotowy domowy cukier waniliowy, który naprawdę zasługuje na swoją nazwę.

Czy wiedziałaś/eś, że cukier wanilinowy to nie to samo co waniliowy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: