• Link został skopiowany

Działa jak złoto na wątrobę, a w smaku przypomina... jajko. Wystarczy szczypta do śniadania

Sól to obowiązkowa przyprawa w każdym domu. Dodajemy ją niemalże do wszystkiego, żeby lekko podkręcić smak potraw. Nie jesteście jednak skazani na klasyczny biały produkt. Sprawdź, na co pomaga czarna sól i dlaczego warto ją kupić.
Czy czarna sól jest zdrowa? Oksana Vinopalova/iStock
Czy czarna sól jest zdrowa? Oksana Vinopalova/iStock

Czarna sól, znana również jako Kala Namak, wydobywana jest w Indiach, Pakistanie oraz Bangladeszu. Wytwarza się ją jednak głównie na hawajskiej wyspie Molokai. Ciemny kolor zawdzięcza zawartości węgla drzewnego. W starożytności używano jej do konserwowania żywności oraz ceremonii religijnych. Dziś mało kto wie, jak cenne ma właściwości. Jest lepsza niż tradycyjna sól kuchenna.

Zobacz wideo Może zupełnie zastąpić sól! Bez selera nie obejdzie się żadna dieta

Czy czarna sól jest zdrowa? Idealna na problemy żołądkowe

Kala Namak wyróżnia się charakterystycznym zapachem i odcieniem. W smaku przypomina... jajko. Jest bogata w minerały, takie jak magnez, żelazo, potas oraz wapń. Ma właściwości zdrowotne, m.in. wspomaga trawienie, łagodzi objawy zgagi i wzdęć. Wiele osób uważa, że to prawdziwy złoty środek na dolegliwości pokarmowe.

W Indiach czarna sól jest podstawą wielu potraw, mieszanek przypraw oraz ostrych sosów. Dzięki zawartości chlorków siarki stymuluje wytwarzanie żółci w wątrobie, pomagając w trawieniu. Korzystnie działa też na włosy oraz skórę. Zmniejsza łupież i pobudza krążenie, co stymuluje wzrost pasm.

Czy czarna sól jest zdrowa?
Czy czarna sól jest zdrowa? joannawnuk/iStock

Jak powstaje czarna sól? Na Hawajach wciąż używają klasycznej metody

Sól w czarnym kolorze jest bardziej gorzka niż słona. Jajeczny posmak sprawia, że to idealny dodatek do jajecznicy, omletów, faszerowanych jajek, potraw wegetariańskich i wegańskich. Mieszkańcy Hawajów cały czas pozyskują przyprawę w tradycyjny sposób. Woda najpierw jest filtrowana, a później trafia do mis zrobionych ze skały wulkanicznej. Naczynie jest wystawiane na słońce, aby płyn całkowicie odparował. W efekcie powstaje sól, która jest mieszana ze składnikami mineralnymi, takimi jak wapń oraz magnez. Jeśli planujesz zaopatrzyć się w taki produkt, pamiętaj o umiarze w jedzeniu. Regularne spożywanie czarnej soli może bowiem powodować powstawanie kamieni nerkowych w organizmie.

Więcej o: