Czarna sól, znana również jako Kala Namak, wydobywana jest w Indiach, Pakistanie oraz Bangladeszu. Wytwarza się ją jednak głównie na hawajskiej wyspie Molokai. Ciemny kolor zawdzięcza zawartości węgla drzewnego. W starożytności używano jej do konserwowania żywności oraz ceremonii religijnych. Dziś mało kto wie, jak cenne ma właściwości. Jest lepsza niż tradycyjna sól kuchenna.
Kala Namak wyróżnia się charakterystycznym zapachem i odcieniem. W smaku przypomina... jajko. Jest bogata w minerały, takie jak magnez, żelazo, potas oraz wapń. Ma właściwości zdrowotne, m.in. wspomaga trawienie, łagodzi objawy zgagi i wzdęć. Wiele osób uważa, że to prawdziwy złoty środek na dolegliwości pokarmowe.
W Indiach czarna sól jest podstawą wielu potraw, mieszanek przypraw oraz ostrych sosów. Dzięki zawartości chlorków siarki stymuluje wytwarzanie żółci w wątrobie, pomagając w trawieniu. Korzystnie działa też na włosy oraz skórę. Zmniejsza łupież i pobudza krążenie, co stymuluje wzrost pasm.
Sól w czarnym kolorze jest bardziej gorzka niż słona. Jajeczny posmak sprawia, że to idealny dodatek do jajecznicy, omletów, faszerowanych jajek, potraw wegetariańskich i wegańskich. Mieszkańcy Hawajów cały czas pozyskują przyprawę w tradycyjny sposób. Woda najpierw jest filtrowana, a później trafia do mis zrobionych ze skały wulkanicznej. Naczynie jest wystawiane na słońce, aby płyn całkowicie odparował. W efekcie powstaje sól, która jest mieszana ze składnikami mineralnymi, takimi jak wapń oraz magnez. Jeśli planujesz zaopatrzyć się w taki produkt, pamiętaj o umiarze w jedzeniu. Regularne spożywanie czarnej soli może bowiem powodować powstawanie kamieni nerkowych w organizmie.