• Link został skopiowany

Żółtko po ugotowaniu ma siną obwódkę? To nie wina producenta, tylko twoja. Jeden mały błąd

Wrzucasz jaja do garnka z wodą, gotujesz kilka minut, obierasz, a tam niespodzianka. Wokół żółtka widać ciemną otoczkę. Może mieć ona szary albo zielony kolor. Nie wygląda to apetycznie. Wyjaśniamy, dlaczego jajka sinieją i czy można je wtedy zjeść.
Ciemna obwódka wokół żółtka. O co chodzi? chameleonseye/iStock
Ciemna obwódka wokół żółtka. O co chodzi? chameleonseye/iStock

Jajko na twardo jest bogate w witaminy i minerały, co przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W jednej sztuce znajduje się ok. 6 gramów białka. To niskokaloryczny, a przy tym bardzo sycący produkt, dlatego warto włączyć go do codziennego menu. Chociaż przygotowanie jest banalne, nie oznacza to, że po drodze nie natrafimy na żadną niespodziankę. Widok sinej obwódki bez wątpienia wywołuje myśli, czy jajo jest zepsute.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Ciemna obwódka wokół żółtka. O co dokładnie chodzi?

Zielona albo szara otoczka to wynik reakcji chemicznej między siarką z żółtka i żelazem z białka. Wytwarza ona siarczek żelaza o ciemnym kolorze. Nieestetyczna obwódka powstaje, gdy jajko jest gotowane zbyt długo. Warto pamiętać, że nie powinno się tego robić dłużej niż 10 minut.

Trzeba patrzeć na zegarek i rzeczywiście pilnować tego czasu. Wiele osób myśli, że jajek na twardo nie da się rozgotować ani przegotować. Jak widać, są w błędzie. Chociaż ciemny ślad nie wygląda zachęcająco, nie jest szkodliwy. Można bezpiecznie zjeść takie jajo, nie trzeba go wyrzucać.

Dlaczego jajka sinieją?
Dlaczego jajka sinieją? Pawel Kacperek/iStock

Szare białko jajka po ugotowaniu. Jaki czas w wodzie jest najlepszy?

Zbyt długie gotowanie wpływa nie tylko na kolor jajka. Pogarsza też strawność zawartego w nim białka oraz obniża jego jakość. Żeby uniknąć powstawania szaro-zielonej otoczki, najlepiej schładzać produkt niemalże od razu po ugotowaniu, zanurzając go w zimnej wodzie. Warto zapisać też sobie małą ściągawkę, ile czasu powinno się gotować jaja, żeby wyszły idealnie. Oczywiście wszystko zależy od ich wielkości oraz sposobu przygotowania. Ogólna zasada jest jednak taka, że jajka na miękko gotuje się od 3 do 5 minut, a na twardo ok. 8 minut.

Więcej o: