Choć przez wielu traktowana jest jako chwast, pokrzywa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera mnóstwo witamin (m.in. C, K, B) oraz minerałów takich jak żelazo, magnez, wapń i potas. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, działa moczopędnie, oczyszczająco, przeciwzapalnie, a także wspiera układ odpornościowy i pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Świeża jest bogatym źródłem chlorofilu i antyoksydantów, co sprawia, że jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na organizm. Nic więc dziwnego, że coraz częściej trafia na talerze nie tylko w formie herbaty, lecz także jako składnik nowoczesnych, zdrowych potraw.
Pokrzywa świetnie sprawdza się jako napar i składnik koktajli. Można z niej przygotować zupy, farsze do pierogów, sałatki i pesto. Młode liście mają delikatny smak, który po sparzeniu doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami takimi jak orzechy i suszone pomidory. W kuchni warto traktować ją podobnie jak szpinak czy jarmuż – z tą różnicą, że jest dostępna niemal za darmo.
Składniki na pesto z pokrzywy:
Zanim wykorzystamy pokrzywę w kuchni, należy ją odpowiednio przygotować, aby pozbyć się naturalnych właściwości drażniących. Młode liście są najlepsze do spożycia. Warto je zbierać na początku sezonu, czyli w kwietniu i maju.
Sposób przygotowania: