• Link został skopiowany

Rośnie pod płotem i teraz ma swoje 5 minut. Zblenduj i posmaruj chleb. Lepsze od masła

Co można zrobić ze świeżej pokrzywy? Oprócz klasycznych naparów i kosmetyków, świetnym pomysłem jest przygotowanie aromatycznego dodatku do makaronu i kanapek. To ciekawy sposób na wykorzystanie właściwości zdrowotnych i alternatywa dla tradycyjnych sosów. Zrobienie go to pestka.
Pesto z pokrzywy
Fot. iStock, La Su

Choć przez wielu traktowana jest jako chwast, pokrzywa to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera mnóstwo witamin (m.in. C, K, B) oraz minerałów takich jak żelazo, magnez, wapń i potas. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, działa moczopędnie, oczyszczająco, przeciwzapalnie, a także wspiera układ odpornościowy i pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Świeża jest bogatym źródłem chlorofilu i antyoksydantów, co sprawia, że jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na organizm. Nic więc dziwnego, że coraz częściej trafia na talerze nie tylko w formie herbaty, lecz także jako składnik nowoczesnych, zdrowych potraw.

Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Do czego można wykorzystać pokrzywę? Kuchenne zastosowania, które warto znać

Pokrzywa świetnie sprawdza się jako napar i składnik koktajli. Można z niej przygotować zupy, farsze do pierogów, sałatki i pesto. Młode liście mają delikatny smak, który po sparzeniu doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami takimi jak orzechy i suszone pomidory. W kuchni warto traktować ją podobnie jak szpinak czy jarmuż – z tą różnicą, że jest dostępna niemal za darmo.

Składniki na pesto z pokrzywy:

  • 50 g świeżych liści pokrzywy,
  • 10 g świeżej bazylii lub natki pietruszki,
  • 40 g uprażonych nasion słonecznika,
  • 20 g tartego parmezanu (opcjonalnie),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Jak przygotować zerwaną pokrzywę? Kilka prostych kroków, aby wydobyć smak

Zanim wykorzystamy pokrzywę w kuchni, należy ją odpowiednio przygotować, aby pozbyć się naturalnych właściwości drażniących. Młode liście są najlepsze do spożycia. Warto je zbierać na początku sezonu, czyli w kwietniu i maju.

Sposób przygotowania:

  1. Po przyniesieniu do domu przepłucz pokrzywę w zimnej wodzie, a następnie wrzuć na 30 sekund do wrzątku. Natychmiast po sparzeniu przełóż liście do miski z bardzo zimną wodą lub lodem, aby zachować zielony kolor.
  2. Po odsączeniu, delikatnie ją osusz i umieść w kielichu blendera z bazylią lub natką, uprażonymi nasionami słonecznika, parmezanem i czosnkiem.
  3. Zacznij miksować, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Na koniec dopraw pesto solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Gotowe możesz od razu wykorzystać jako dodatek do makaronu, pieczywa, pieczonych warzyw lub przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez maksymalnie 4 dni. Smacznego!
Więcej o: