• Link został skopiowany

Tutenchamon zabrał je ze sobą do grobu. "Czarne złoto" zbija cholesterol i zwalcza infekcje

Słyszeliście kiedyś o czarnym kminku? Już w starożytności doceniano go za korzyści zdrowotne. Obecnie prawie nikt o nim nie pamięta, a szkoda, bo kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Poznaj niesamowite właściwości czarnuszki siewnej.
Na co pomaga czarnuszka siewna? Veni vidi...shoot/iStock
Na co pomaga czarnuszka siewna? Veni vidi...shoot/iStock

Czarnuszka siewna pochodzi z Iraku i Turcji. Rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego, ale jest również uprawiana w Polsce. Była znana już w starożytnym Egipcie. Dwa dzbany z jej nasionami znaleziono w grobie Tutenchamona. Najpierw wykorzystywano ją jako roślinę przyprawową, a później leczniczą. Najczęściej hodowali ją mnisi w przyklasztornych ogródkach.

Zobacz wideo Syrop z czarnuszki to idealna mikstura na przeziębienia

Na co pomaga czarnuszka siewna? Kilka małych ziarenek, wiele zalet

Roślina jest znana również jako czarny kminek. Zawiera witaminę A, B, E, C, kwas foliowy, kwas linolenowy (omega-6) i składniki mineralne, np. cynk oraz żelazo. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Czarnuszka wspiera układ odpornościowy, pomaga zwalczać infekcje oraz neutralizuje wolne rodniki. Oprócz tego wspomaga pracę wątroby, trzustki i jelit, poprawia trawienie i może łagodzić objawy żołądkowe. Pozytywnie działa również na skórę, np. w przypadku trądziku lub łuszczycy. Warto rozglądać się w drogeriach za kosmetykami z ekstraktem lub olejem z czarnego kminku.

Na co pomaga czarnuszka siewna?
Na co pomaga czarnuszka siewna? Marc Bruxelle/iStock

Olej z czarnuszki. Do tych rzeczy możesz go dodawać codziennie

Przyprawa bez wątpienia powinna na stałe zagościć w twojej kuchni. Można ją wykorzystać jako dodatek do pieczywa, jogurtów, warzyw marynowanych i sosów. Ma niesamowity aromat i smak, dzięki czemu z powodzeniem zastąpi sól oraz pieprz. Nasiona świetnie sprawdzą się do dań obiadowych, np. risotto albo kaszotto. Olej z czarnuszki warto z kolei stosować na zimno do sałatek i surówek. Jest bardzo zdrowy, ale nie oznacza to, że możesz spożywać go do woli. Bezpieczna dawka to 2 łyżeczki dziennie dla dorosłych oraz łyżeczka dla dzieci. Uwaga: nie mogą go jeść kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią.

Więcej o: