Dziwny zapach moczu po szparagach u części osób wywołuje niepokój. Obawiają się, że może to być objaw choroby i zastanawiają się, czy powinny pójść na wizytę do lekarza. W komentarzach pod postami i artykułami wyjaśniającymi wiele osób pisze, że za pierwszym razem ich to zmartwiło. To samo usłyszałam od koleżanki, która przyznała, że nie wiedziała, co się dzieje, bo nigdy wcześniej z takim zapachem moczu się nie spotkała. Uspokajamy. Nietypowy zapach moczu (niektórzy wprost mówią o "smrodzie") po zjedzeniu szparagów to zjawisko zupełnie normalne, choć nie u wszystkich występujące i nie przez wszystkich wyczuwalne. Wyjaśniamy, jaka jest jego przyczyna i dlaczego niektórzy go nie czują.
Wszystko zaczyna się od kwasu asparaginowego, który występuje w szparagach. Zawiera siarkę i wytwarza zapach, który może przypominać właśnie wspomnianą w tytule gotowaną kapustę. Enzymy trawienne uwalniają z kwasu różne siarkowe substancje lotne (łatwo parujące), które trafiają do wydalanego moczu. Kiedy robimy siku, wytworzone produkty uboczne odparowują z moczu i zapach od razu staje się wyczuwalny. Dlatego już nawet kilkanaście minut po zjedzeniu szparagów możemy doświadczyć tego zjawiska. Jak czytamy na blogu Technolog Żywności radzi, naukowcy nie są pewni, czy nieprzyjemny zapach to kwestia działania jednego czy kilku związków, ale wskazują m.in. na metanotiol, który charakteryzuje się właśnie takim zgniłym aromatem.
Nie wszyscy jednak czują dziwny zapach moczu po szparagach. Mogą być dwa powody, dlaczego tak się dzieje. Po pierwsze nie u każdego szparagi wpływają w ten sposób na mocz. Hipotezy badawcze mówią, że niektóre osoby nie posiadają enzymu, który pomaga metabolizować kwas asparaginowy, a zatem nie wytwarzają brzydko pachnących produktów ubocznych.
Drugi powód to tak zwana anosmia, która jest genetyczną modyfikacją. Takie osoby nie są w stanie wyczuć specyficznego zapachu moczu, nawet jeśli ich organizm go wytwarza. Technolog Żywności radzi podaje, że jest to dość powszechne zjawisko - dziwnego zapachu po szparagach nie wyczuwa aż 62 proc. kobiet i 58 proc. mężczyzn. Warto dodać, że anosmia nie jest chorobą, tylko po prostu cechą. Nie trzeba się więc martwić, jeśli nie czujemy specyficznego zapachu moczu po zjedzeniu szparagów.
Odpowiednio przyrządzone szparagi są niskokaloryczne. Wpływają pozytywnie na układ krążenia oraz ciśnienie tętnicze. Zawierają polifenole, które są przeciwutleniaczami, a więc opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Zawierają witaminę A, która jest niezbędna, by mieć zdrowe oczy oraz kwas foliowy, który z kolei jest ważny dla układu nerwowego. Są także źródłem przyjaznego dla serca potasu.
Według naukowców gotowane szparagi ułatwiają trawienie i mogą przynieść ukojenie przy problemach żołądkowo-jelitowych. Zmniejszają stany zapalne, wspomagając organizm w regeneracji.
Nie wszyscy jednak mogą jeść szparagi. Odradza się je osobom, które mają zespół jelita drażliwego, bo choć generalnie są przyjazne dla układu pokarmowego, to mogą też powodować wzdęcia, które przy tym schorzeniu mogłyby się nasilać. Nie poleca się szparagom również tym, którzy zmagają się z chorobami nerek oraz dną moczanową, gdyż zawierają związki purynowe.