• Link został skopiowany

Polacy uwielbiają takie lody. Bosacka pokazała, co w nich jest. Więcej nie kupisz

Katarzyna Bosacka regularnie demaskuje składy popularnych produktów. Wyjaśnia, na co zwracać uwagę, gdy czytamy etykietę i co powinno nas zaniepokoić. Nie zawsze jednak mamy możliwość, by zapoznać się ze składem. Tak jest np. w przypadku lodów gałkowych i im podobnych. Jedne z nich Bosacka wzięła więc pod lupę. To lody, które Polacy często kupują latem.
Bosacka ujawnia, co jest w lodach włoskich
fot. lodów: Martyna Niećko / Agencja Wyborcza.pl / fot. Katarzyny Bosackiej: Marcin Kucewicz / Agencja Wyborcza.pl / kolaż Haps.pl

Lody włoskie z automatu cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w nadmorskich kurortach, gdzie - obok budek z goframi - są stałym elementem letniego krajobrazu. Wczasowicze chętnie kupują je zarówno sobie, jak i dzieciom. Kuszą słodkim smakiem i fikuśnym, zakręconym wyglądem. Czy równie chętnie byśmy je kupowali, gdybyśmy wiedzieli, jak się je robi?

Zobacz wideo Przepis Hapsa na domowe lody jogurtowo-owocowe

Cała prawda o lodach włoskich. Powstają z takiej mieszanki

Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać, z czego przygotowuje się lody włoskie. Nagrała wideo ze sklepu, w którym sprzedawane są różnego rodzaju produkty dla gastronomii. Na półkach za jej plecami widać duże torebki pełne różnokolorowych proszków.

W takim proszku jest zwykle mleko w proszku, ale na pierwszym miejscu zazwyczaj cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy, albo po prostu glukoza. Do tego są sztuczne aromaty, barwniki (...)

- wymienia dziennikarka. 

 

Dodaje, że jeżeli kupujemy takie lody np. o smaku jagodowym, to prawdziwych owoców w nich nie ma. Są jedynie barwniki i aromaty. Dalej Bosacka tłumaczy, jak z zawartości takich torebek powstają lody. "Proszek miesza się z wodą, a maszyna to zamraża i robi lody włoskie. Czego to człowiek nie wymyśli..." - mówi dziennikarka. Uspokaja, że gdy raz na jakiś czas zjemy taki lód, to nic się nie stanie, ale zachęca, by odwiedzać raczej rzemieślnicze lodziarnie z produktami lepszej jakości.

"Fuj", "Lepiej zrobić samemu"

Sporo osób komentujących wpis Katarzyny Bosackiej zgodziło się, że lepiej kupować lody rzemieślnicze. Część internautów była jednak sceptyczna również w przypadku tego rozwiązania. Zwracali uwagę, że lody reklamowane w ten sposób nie zawsze mają dobry skład lub że trudno ocenić, czy są wysokiej jakości, skoro nie można sprawdzić, co rzeczywiście w nich jest. Komentujący stwierdzili, że najlepszym rozwiązaniem jest robienie własnych, domowych lodów. Jeśli i ty chcesz spróbować takie przygotować, obejrzyj wideo z naszym przepisem, które znajduje się na górze artykułu.

Więcej o: