Pomysłodawcy to popularny fanpage, który obserwuje ponad 969 tysięcy osób. Jego twórca dzieli się tam recenzjami produktów, usług i atrakcji turystycznych, a także różnego rodzaju inspiracjami i ciekawostkami. Na początku maja opublikował post, w którym zaapelował do fanów, by uważnie przyglądali się etykietom paczkowanych ryb z supermarketów. Znajduje się na nich informacja, którą można przeoczyć, a która jest niezwykle ważna w kontekście naszego zdrowia i bezpieczeństwa żywności.
Bloger zwrócił uwagę, że w sklepach, oprócz ryb mrożonych, można znaleźć też ryby rozmrożone. To istotne, bo takich ryb nie powinno się ponownie mrozić, co wiele osób mogło zrobić po powrocie do domu. Powtórne zamrożenie rozmrożonego mięsa może bowiem skutkować zatruciem pokarmowym. W rozmrożonym produkcie mogą rozwijać się bakterie, które po zamrożeniu przechodzą w stan uśpienia. Podczas kolejnego rozmrażania mikroorganizmy mogą zacząć się namnażać, a to sprzyja psuciu się żywności i może spowodować problemy zdrowotne.
Ponowne mrożenie i rozmrażanie może też negatywnie wpłynąć na jakość i strukturę produktu. "Dochodzi do zmiany struktury komórek w żywności, co wpływa na jej teksturę, smak i wartość odżywczą. Nieodpowiednie przechowywanie i ponowne zamrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, tworzenia się kryształków lodu oraz powstawania zmian w strukturze białek i tłuszczów, co może prowadzić do utraty jakości sensorycznej" - czytamy na blogu Technolog Żywności radzi.
Twórca Pomysłodawców podkreśla, że rozmrożona ryba powinna być przechowywana w lodówce i zostać zjedzona maksymalnie w ciągu 1-2 dni. Informacja o tym, że ryba jest rozmrożona, znajduje się na etykiecie. Coraz częściej na opakowaniach widoczne jest też dodatkowe oznaczenie.
Wiele osób w komentarzach pod postem przyznało, że nie miały o tym pojęcia. "Dzięki za info, teraz będę sprawdzała", "Dzięki za info. Jak to człowiek żyje w niewiedzy", "Dziękuję za zwrócenie uwagi" - pisali użytkownicy.
Nie dla wszystkich była to nowość. Sporo komentujących stwierdziło, że od dawna o tym wiedzieli. "Żadne odkrycie. Większość ryb w marketach jest rozmrażana i nikt nigdy tego nie ukrywał", "Tak, to jest ważny post! Większość ludzi naprawdę sobie nie zdaje z tego sprawy", "Zawsze jest na opakowaniu napisane" - czytamy.
O tym, by uważnie czytać etykiety i sprawdzać oznaczenia przypomina również Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w poradniku dla konsumentów. Sprzedawanie ryb rozmrożonych nie jest nieuczciwą praktyką, powinno być to jednak jasno wskazane, by kupujący nie miał wątpliwości.
Czy wiesz, że nazwie ryby powinny towarzyszyć informacje dodatkowe? W sklepach spotkamy ryby świeże, chłodzone, głęboko mrożone, a także rozmrożone, których nie można zamrażać powtórnie. Informacje te znajdziesz na etykiecie zwykle w pobliżu nazwy, czyli oznaczeniu gatunku ryby
- czytamy w poradniku.
IJHARS apeluje, by upewnić się, czy podczas kupowania ryby świeżej nie mamy tak naprawdę do czynienia z rybą rozmrożoną. Radzi, by:
Z poradnika dowiadujemy się też, by sprawdzać pochodzenie ryb, czy są dzikie czy z hodowli oraz patrzeć na skład. Przykładowo filety rybne mrożone pokryte glazurą mogą zawierać dodaną wodę, a także inne dodatki do żywności, jak np. kwas fosforowy.
Jeżeli masz pewność, że kupiona przez ciebie ryba jest świeża, najlepiej spożyj ją w ciągu 1-2 dni od zakupu. Sanepid zaleca, by takie ryby przechowywać w temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli nie zamierzasz jej od razu zjeść, a wiesz, że nie była wcześniej mrożona i rozmrażana, najlepiej ją zamrozić. Jak to zrobić?
Przed zamrożeniem umyj i dokładnie osusz rybę. Jeśli chcesz, możesz podzielić ją na porcje. W zamrażarce przechowuj ją w temperaturze poniżej -18 stopni C. Można przechowywać je od 3 do 6 miesięcy. Ryby tłuste (np. łosoś) należy spożyć szybciej, maksymalnie w ciągu 3 miesięcy. Chude, np. dorsz, przetrwają w tym stanie do pół roku.
Jak rozmrażać ryby? Najlepszym rozwiązaniem jest włożenie ich do lodówki na kilka godzin lub na noc. Powinny znajdować się w zamkniętym pojemniku, co zmniejszy ryzyko namnażania się bakterii. "Ryby można również rozmrażać w zimnej wodzie. Należy umieścić ryby w szczelnym opakowaniu i zanurzyć w wodzie, zmieniając ją co 30 minut" - podpowiada sanepid.
Nie zaleca się rozmrażania ryb w temperaturze pokojowej. "Sprzyjać może bowiem namnażaniu się mikroorganizmów, które uległy uśpieniu na skutek procesu zamrażania" - wyjaśnia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim. Zamrożone ryby można jednak smażyć lub dusić bez wcześniejszego rozmrażania. Dzięki temu mięso zachowa soczystość.