Pędy szparagów są niezwykle zdrowe, mają niski indeks glikemiczny (IG) na poziomie 15, a 100 g warzywa zawiera 20 kcal. Jak podaje portal doz.pl, są bogate w beta-karoten, witaminę E i C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo i cynk. Zawierają fruktany, które stymulują produkcję bakterii jelitowych i wspomagają perystaltykę jelit oraz flawonoidy, które działają jako antyoksydanty i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. To jednak nie wszystko.
Szparagi są bogate w saponiny sterydowe, które stymulują pracę układu immunologicznego oraz fitosterole odpowiadające za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Zawierają również sporo błonnika, a więc zapewniają uczucie sytości na dłużej. Szparagów powinny jednak unikać osoby z dną moczanową, kamicą nerkową oraz z zespołem jelita drażliwego.
Szparagi są źródłem asparaginy, która stymuluje pracę nerek i działa moczopędnie. Wiele osób jednak zwraca uwagę na specyficzny zapach moczu po zjedzeniu pędów. Okazuje się, że nie należy się nim martwić. Charakterystyczna intensywna woń jest wynikiem właśnie kwasu asparaginowego, który jest wydalany z moczem. - To nieszkodliwa dla organizmu substancja z grupy kwasów organicznych zawierająca w sobie atomy siarki. Efektem przemian tego kwasu w naszym układzie pokarmowym jest powstanie metabolitów, które z łatwością są wydalane z naszego organizmu w moczu i to właśnie ich obecności przypisuje się charakterystyczny zapach - wyjaśniła dr Małgorzata Starowicz z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie cytowana przez naukawpolsce.pl.
Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dobrze smakują grillowane, smażone i pieczone. Pamiętaj jednak, by przed przyrządzaniem obciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi stanowią również świetny dodatek np. do sałatek czy tart. Lubisz szparagi? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.