• Link został skopiowany

Zdobyła tytuł najlepszej restauracji w Polsce. Szef kuchni gotował dla prezydentów

Filipa 18 Food Wine Art z Krakowa została uznana za najlepszą restaurację w Polsce. Zwyciężyła w rankingu Poland 100 Best Restaurants. Kuchnią zarządza Marcin Sołtys, który w swojej karierze gotował dla wielu znanych osobistości - jego potrawy serwowane były m.in. prezydentom i sportowcom. W krakowskiej restauracji można spróbować między innymi: pączków z rakami, cappuccino z cukinii i steka z pieczonego buraka.
Filipa 18 Food Wine Art
Fot. Jakub Dąbrowski / Agencja Wyborcza.pl

Filipa 18 Food Wine Art znajduje się nieopodal Starego Kleparza. To właśnie tam, jak czytamy na oficjalnej stronie restauracji, szef kuchni Marcin Sołtys zaopatruje się w sezonowe produkty, z których później komponowane są dania w menu. To między innymi dzięki sezonowości restauracja zdobyła tak dobre recenzje, które później przełożyły się na zwycięstwo w prestiżowym rankingu.

Zobacz wideo Dlaczego restauracje po Kuchennych rewolucjach upadają? Gessler wyjaśnia

Tak działa prestiżowy ranking Poland 100 Best Restaurants. Najważniejsze są głosy gości

A to właśnie recenzje klientów grają tu główną rolę. Poland 100 Best Restaurants to elitarny przewodnik kulinarny, który już po raz 14. przyznał tytuły najlepszym restauracjom w kraju. Knajpy nie są jednak oceniane tylko przez wąskie grono ekspertów, lecz przede wszystkim przez odwiedzających je gości. Twórcy przewodnika zapewniają, że dzięki temu ocena jest bardziej wiarygodna i obiektywna.

Wszystkie restauracje są uszeregowane według "Poland 100 Best Restaurants Score" na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping

- czytamy na stronie przewodnika

Poza wyborem najlepszej restauracji, przyznawane są też nagrody w kilku kategoriach:

  • jeden widelec,
  • dwa widelce,
  • Award of Excellence - trzy widelce,
  • Best of Award of Excellence - cztery widelce,
  • Grand Award - 5 widelców.

Najlepsza restauracja w Polsce jest w Krakowie. Co można tam zjeść?

Najwyższe uznanie zdobyła wspominana już Filipa 18 Food Wine Art. Łączy w sobie tradycję z nowoczesnością, stawia na sezonowe i jakościowe produkty oraz kreatywność w kuchni. Twórcy przewodnika opisują wnętrze lokalu jako eleganckie i przytulne, zwracają uwagę na wystrój, którego jednym z elementów są grafiki młodych polskich artystów. Restaurację opisują jako intymną i autorską, co miało być odmianą dla Marcina Sołtysa, który przez wiele lat pracował w słynnym lokalu Wierzynek.

W Filipa 18 Food Wine Art do wyboru są trzy rodzaje menu. Można wybrać dania z klasycznej karty Menu Casual. Tam naszą uwagę przykuły przede wszystkim pączki z rakami, cappuccino z cukinii, pasztet z królika, stek z pieczonego buraka oraz bomboniera trufli czekoladowych na deser. Można także zamówić menu degustacyjne w dwóch wersjach, każda składa się z pięciu dań. Obie dostępne są od wtorku do soboty i kosztują 369 zł. Co w nich znajdziemy?

Menu degustacyjne nr 1:

  • Poczęstunek szefa kuchni: skarby Starego Kleparza
  • Przystawka zimna: szparagi zawinięte w plastry wołowiny z malinowym vinegret i piklowanymi rzodkiewkami,
  • Przystawka ciepła: comber z sarny z chipsami z kaszy gryczanej,
  • Zupa: chłodnik litewski z rakami i jajkiem przepiórczym,
  • Danie główne: assiette z wieprzowiny z kremem z foie-gras,
  • Predeser: fermentowany kompot owocowy,
  • Deser: ser biały, ciasto filo, pomarańcza, sos wiśniowy.

Menu degustacyjne nr 2:

  • Poczęstunek szefa kuchni: skarby Starego Kleparza,
  • Przystawka zimna: tarta krucha, krem z białych szparagów, łosoś gravlax,
  • Przystawka ciepła: szparagi zielone z sosem holenderskim i pączek z raków,
  • Zupa: krem z cukinii z ikrą z pstrąga,
  • Danie główne: halibut z pęczotto,
  • Predeser: fermentowany kompot owocowy,
  • Deser: creme brulee z sezonowymi owocami.

Te restauracje zasłużyły na najwyższe uznanie. Zdobyły pięć widelców

Choć najważniejszy tytuł przypadł krakowskiemu lokalowi, do innych restauracji też trafiły ważne wyróżnienia. Wśród nagrodzonych pięcioma widelcami znalazły się (poza Filipą):

  • I Love Pasta z Jeleniej Góry,
  • Restauracja Craft z Wrocławia,
  • Pałac Brunów z Brunowa,
  • I Love Italy z Jeleniej Góry,
  • Bottiglieria 1881 z Krakowa - jako jedyna w Polsce ma dwie gwiazdki Michelin,
  • Folga z Krakowa,
  • Góralska Tradycja z Zakopanego,
  • Restauracja Gavi z Krakowa,
  • Regale Bar & Restaurant z Krakowa,
  • Drukarnia Smaku Cristina z Zakopanego,
  • Restauracja Halka z Zakopanego,
  • Restauracja Grand Kasprowy z Zakopanego,
  • Restauracja Marilor z Zakopanego,
  • Willa Poprad z Rytra,
  • Epoka Restaurant z Warszawy,
  • Restauracja Platter by Karol Okrasa z Warszawy,
  • Ceviche Bar z Warszawy,
  • The Farm Restaurant z Warszawy,
  • Nuta z Warszawy - ma jedną gwiazdkę Michelin,
  • Strefa Restauracja & Bar z Warszawy,
  • La Brasserie Moderne z Warszawy,
  • Stara Wozownia z Małej Wsi,
  • Nova Wola z Warszawy,
  • N31 Restaurant & Bar z Warszawy,
  • U Wieniawy z Warszawy,
  • Majątek Howieny z Pomigaczy,
  • Folwark Księżnej Anny z Anusina,
  • Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek z Augustowa,
  • Pod Sokołem z Sokółki,
  • Searcle z Gdyni,
  • Biały Królik z Gdyni,
  • 1911 Restaurant z Sopotu,
  • Restauracja True z Gdańska,
  • Śląska Prohibicja z Katowic,
  • Dworek New Restaurant z Bielska-Białej,
  • Restauracja Steampunk z Pszczyny,
  • Muga z Poznania - ma jedną gwiazdkę Michelin,
  • A Nóż Widelec z Poznania,
  • Magia Lubczyku z Dźwirzyna,
  • Restauracja Polonaise ze Świnoujścia,
  • Restauracja Scoria z Bydgoszczy,
  • Restauracja Piernicova z Torunia.

Z kolei tytuł Najlepszej Karczmy w Polsce przypadł Karczmie u Walusia z Krynicy-Zdrój.

Więcej o: