• Link został skopiowany

Dodawaj do mięs i ryb. Jest zdrowy i pomaga schudnąć

Przyprawy pełnią nieocenioną rolę w kuchni. Nie tylko dodają potrawom smaku (a czasem potrafią wydobyć ten naprawdę głęboko skrywany), lecz także mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Wiele z nich ma udowodnione właściwości zdrowotne. Jedną z nich można stosować zarówno w formie nasion, jak i bulw. Popularny dietetyk umieścił ją w trójce najzdrowszych przypraw.
Nasiona kopru włoskiego
Blue Mist Film Studios / Shutterstock

Koper włoski, nazywany również fenkułem, to roślina, która pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego i jest kojarzona głównie z kuchnią tamtego regionu. Popularność zyskała też jednak na innych kontynentach - w Azji oraz w Ameryce Północnej. Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, koper włoski był znany już tysiące lat temu, wzmiankowano o nim m.in. w Starym Testamencie. Stosowany był na bóle głowy, kolki oraz problemy skórne.

Na właściwości kopru włoskiego zwraca się uwagę również współcześnie. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem do dań, lecz także stosować go można, by załagodzić różnego rodzaju dolegliwości. Na co dobry jest koper włoski?

Zobacz wideo Jak wygląda dieta Magdy Gessler? Tak funkcjonuje od lat

Koper włoski - jakie są właściwości fenkułu?

Popularny w sieci dietetyk, dr Bartek Kulczyński, absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, umieścił fenkuł w swoim top 3 najzdrowszych przypraw. Tę roślinę można bowiem stosować dwojako: albo używać jej bulw i wtedy pełni bardziej rolę warzywa, albo nasion, które dodaje się do potraw i z których można przyrządzić również napar.

Na jakie walory zdrowotne zwrócił uwagę ekspert? W pierwszej kolejności wymienił łagodzenie problemów trawiennych. Koper włoski ma bowiem właściwości pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Dr Kulczyński przywołał też badanie, które wskazuje, że stosowanie nasion kopru włoskiego doprowadziło do złagodzenia przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawy kolanowego. Fenkuł może więc być środkiem uzupełniającym leczenie schorzeń stawów

Koper włoski polecany jest również osobom, które chcą schudnąć. Badania sugerują, że picie naparu z nasion kopru włoskiego kilkanaście minut przed posiłkiem zwiększa uczucie sytości. Oznacza to zmniejszenie apetytu, a w rezultacie mniejszą chęć podjadania. W podobny sposób działa napar z kozieradki, która jest bogata w błonnik pokarmowy.

Ponadto fenkuł to źródło flawonoidów, które są antyoksydantami, a więc działają przeciwzapalnie. Roślina ma także dużo wapnia, fosforu, potasu i sodu.

Co zrobić z kopru włoskiego?

Ma słodko-pikantny smak, a także aromat i zapach podobny do anyżu. Nasiona fenkułu stosuje się jako przyprawę. Dobrze pasują zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Dr Kulczyński podpowiada, by przed jedzeniem je rozgnieść, aby uwolnić z nich olejki eteryczne. Z nasion kopru rob się również napar na problemy trawienne. Wystarczy jedną lub dwie łyżeczki rozdrobnionych nasion zalać przegotowaną wodą, zagotować i wypić.

Pokrojoną bulwę kopru włoskiego można dodawać do sałatek i surówek. Fenkuł jada się także duszony i pieczony, np. jako składnik zapiekanki. Nadaje się też do grillowania oraz smażenia. Z kopru włoskiego można przyrządzić także zupę. Przykładowe przepisy znajdziesz w tym artykule: Koper włoski, czyli fenkuł - właściwości i przepisy.

Więcej o: