Można się spierać, czy ogórki kiszone są lepsze od konserwowych i małosolnych, ale trzeba przyznać, że mają liczne grono fanów. Ich kwaśny, wyrazisty smak zaskarbił sobie serca wielu smakoszy. Ogórki kiszone są też bardzo zdrowe. Mają niewiele kilokalorii, bo tylko 11 w 100 g. Podobno z tego powodu zajadała się nimi nawet sama Kleopatra.
Ogórki kiszone uznawane są za naturalne probiotyki. Działają pozytywnie na mikroflorę jelitową i pracę jelit. Flora bakteryjna w dobrej kondycji przekłada się też na wzmocnienie odporności, zatem ogórki kiszone mają korzystny wpływ również na układ immunologiczny.
Pomagają regulować poziom cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone? Właściwości, których nie można pomijać, to także działanie związane z obecnością przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie, spowalniają proces starzenia i poprawiają kondycję skóry. Nie bez znaczenia jest też proces kiszenia. W jego przebiegu powstają izotiocyjaniny, które neutralizują wolne rodniki i hamują wzrost niektórych komórek nowotworowych.
W ogórkach kiszonych jest też ważny dla naszego organizmu błonnik. Zapewnia uczucie sytości, co z kolei pomaga kontrolować apetyt i chroni przed podjadaniem między posiłkami. Błonnik zapobiega również zaparciom.
Choć w 90 proc. składają się z wody, nie znaczy to, że nie dostarczają organizmowi żadnych witamin i minerałów. Mają dużo witaminy K, a 100 g ogórków kiszonych pokrywa 58 proc. dziennego zapotrzebowania. Są też dobrym źródłem sodu i potasu, a także magnezu, fosforu i wapnia.
Co ciekawe, w ogórkach kiszonych jest stosunkowo niewiele witaminy C, bo tylko 4 mg w 100 g. Dla porównania w 100 g pomidorów jest jej 13,7 mg.
Duża zawartość sodu sprawia, że na ogórki kiszone powinny uważać osoby z nadciśnieniem. Ograniczenie soli jest ważne również w przypadku osób dotkniętych chorobami wątroby i trzustki, jak np. zapalenie wątroby, zapalenie pęcherzyka żółciowego. Jej nadmiar w diecie jest też niezdrowy dla chorujących na nerki.
Ogórki kiszone nie są też najlepszym wyborem dla osób, które chorują na wrzody żołądka (mogą go podrażniać) oraz inne przewlekłe choroby układu pokarmowego. Nie zaleca się ich także przy refluksie żołądkowo-przełykowym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki porządnie umyj, a potem przełóż do dużego naczynia z wodą. Gdy będą się moczyć, przygotuj słoiki i zakrętki. Powinny być wyparzone, czyste i suche. Dzięki temu unikniesz zetknięcia ogórków z ewentualnymi szkodliwymi drobnoustrojami, które mogłyby doprowadzić do ich zepsucia.
Do każdego słoika włóż: czosnek, chrzan, liście dębu lub inne oraz liść laurowy. Pionowo ułóż w nich ogórki, ciasno jeden obok drugiego. Na wierzch połóż koper. Ogórki kiszone zalej ciepłą zalewą i szczelnie zakręć słoiki. Postaw je w pomieszczeniu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po około trzech dniach możesz zanieść je do piwnicy, spiżarni lub innego chłodnego i ciemnego miejsca. Ogórki kiszone powinny być gotowe po 14-20 dniach.