• Link został skopiowany

Salmonella w truskawkach z dyskontu. Sanepid wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedną partią mrożonych truskawek, które można kupić w Biedronce. Wykryto w niej bowiem groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli. Produkt jest już wycofywany ze sklepów, a sanepid apeluje, by nie spożywać owoców ze skażonej partii.
Mrożone truskawki
Reni PS/ Shutterstock

Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach swoich działań wykryła Salmonellę w jednej z pięciu próbek produktu o nazwie Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek. Jej producentem jest firma Handsman Food Sp. z o.o., która wyprodukowała towar dla Jeronimo Martins Polska S.A., czyli właściciela sieci sklepów Biedronka. Poniżej pełne szczegóły dotyczące skażonego produktu:

  • Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g;
  • Numer partii: 011/04/25;
  • Kraj pochodzenia: Egipt;
  • Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027;
  • Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski;
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.
Zobacz wideo Fontanny nie służą do kąpieli. W wodzie żyją zarazki

Salmonella w mrożonych truskawkach. Produkt znika ze sklepów

Jak czytamy w komunikacie GIS, producent poinformował już odbiorcę o zaistniałej sytuacji i rozpoczął procedurę wycofywania produktu. Cały proces jest kontrolowany przez odpowiednie organy urzędowe.

Zbadane zostały też dodatkowe próbki owoców z tej samej partii, ale nie wykryto w nich bakterii. Sanepid wyjaśnia, że brak Salmonelli w innych próbkach nie oznacza, że badanie tej, którą wskazano w komunikacie, było błędne.

Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić.

Groźna bakteria w truskawkach. Sanepid apeluje: Nie jedz!

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed jedzeniem owoców z partii, której dotyczy komunikat. Spożycie produktu skażonego Salmonellą grozi silnym zatruciem pokarmowym, co potwierdza Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy nie poddamy go obróbce cieplnej, czyli np. dodamy do ciasta, koktajlu, deseru lub owsianki. Obecność Salmonelli może stanowić zagrożenie również dla innych produktów oraz sprzętów kuchennych, ponieważ może prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

Jeśli po zjedzeniu produktu skażonego Salmonellą wystąpią niepokojące objawy, należy pilnie skontaktować się z lekarzem. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • odwodnienie.

"Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością" - pisze GIS.

Więcej o: