Sezon na truskawki jest boleśnie krótki. Każdy ich fan chciałby, żeby trwał i trwał. Dlatego, póki świeże owoce są dostępne w sklepach i na targach, trzeba korzystać. Bo to nie tylko doskonały składnik ciast, drożdżówek, koktajli i lemoniad. Gdy jemy truskawki, w naszych organizmach dzieje się dużo dobrego. Co konkretnie?
Przede wszystkim, jedząc truskawki, nie dostarczymy sobie bardzo dużo kalorii. W 100 g tych owoców jest tylko 27 kcal. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy jeść same truskawki, bez dodatku cukru i/lub śmietany. Jeżeli jemy ciasto z truskawkami, też musimy rzecz jasna liczyć się z tym, że przyswoimy więcej kalorii.
Truskawki to także dużo witaminy C, E oraz z grupy B. Czerpiemy z nich również potas, fosfor, żelazo i magnez. Przyswajając wszystkie te cenne składniki, poprawiamy odporność, wzmacniamy zęby oraz kości. Truskawki zawierają też błonnik, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit i który odpowiada za uczucie sytości.
Królowe czerwca mogą być też pomocne w odchudzaniu. Nie tylko dlatego, że są niskokaloryczne. Jak wyjaśnialiśmy na zdrowie.gazeta.pl, truskawki zawierają bromelinę. To enzym, który "odpowiada za rozkład białka (znany z preparatów odchudzających), przyspiesza ich przyswajanie i pozwala obniżyć wagę ciała. Truskawka pomaga też utrzymać szczupłą sylwetkę, gdyż dzięki solom organicznym poprawia przemianę materii, a z pomocą pektyn oczyszcza jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływa na naturalną florę bakteryjną".
Truskawki mają również bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu. Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym "Journals of Gerontology Series A" wykazały, że w truskawkach znajduje się przeciwutleniacz o nazwie fisetyna. W związku z tym, że jest antyoksydantem, działa przeciwzapalnie i redukuje poziom stresu. Naukowcy uważają też, że może być pomocna w zapobieganiu spadkowi sprawności intelektualnej w podeszłym wieku. Może nawet okazać się przydatna w minimalizowaniu ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, w tym Alzheimera.
Te spostrzeżenia podziela Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne. Według organizacji jedzenie truskawek poprawia pamięć i spowalnia spadek zdolności poznawczych.
Truskawek nie powinny jeść osoby, które mają na nie alergię. Najczęstsze objawy uczulenia na truskawki to zmiany skórne (pokrzywka), czasem biegunka. Gdy zaobserwujesz u siebie niepożądane objawy, musisz zrezygnować z tego przysmaku i, najlepiej, skontaktować się z alergologiem (kieruje do niego lekarz pierwszego kontaktu), by upewnić się, że twoje podejrzenia są słuszne.
Wbrew wielu obawom, diabetycy mogą jeść truskawki. Te owoce mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 25, więc są bezpieczne dla chorujących na cukrzycę. Oczywiście pod warunkiem, że są odpowiednio podane, bez kalorycznych i szkodliwych dodatków. By uniknąć gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, można spowolnić wchłanianie się cukrów z truskawek. Najlepiej jeść je z odpowiednimi produktami białkowo-tłuszczowymi: jogurtem naturalnym, kefirem lub orzechami.