• Link został skopiowany

Najlepsze grzyby są już w lasach. "Bardzo się cieszę z tego znalezicha"

Choć najwięcej grzybów pojawia się jesienią, to wiosna i wczesne lato również obfitują w wiele apetycznych gatunków. Grzybiarze donoszą, że w lasach pojawiają się już pierwsze kurki. To dobra wiadomość dla osób, które cały rok czekały, by zrobić sos kurkowy lub dorzucić małe, żółte grzybki do jajecznicy.
Pierwsze kurki są już w lasach
nadesłane do redakcji Haps.pl

W Polsce szczyt sezonu grzybowego zwykle przypadał na koniec września i październik, choć w ostatnich latach, ze względu na warunki pogodowe, czyli przede wszystkim niewielkie opady, można było zaobserwować wahania i przesunięcia. Jednak nawet mimo tych zmian, warto pamiętać, że jesień nie jest jedyną porą roku, gdy grzyby pojawiają się w polskich lasach. Niektóre gatunki rosną nawet zimą, a sporo pojawia się już wiosną i wczesnym latem.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Pierwsze kurki są już w lasach. "Zapraszam po złoto"

Na grupach zrzeszających grzybiarzy sporo osób w ostatnim czasie chwali się, że trafiły na pierwsze kurki. Filmik, na którym widać wczesne pieprzniki jadalne (bo tak brzmi oficjalna nazwa tych grzybów), opublikowała też znana w środowisku grzybiarskim pasjonatka Marianna Kasperczyk, która prowadzi blog oraz media społecznościowe właśnie pod nazwą Pieprznik. Grzybiarka 26 maja opublikowała na TikToku filmik, na którym pokazała skupisko kurek znalezionych w Przemęckim Parku Krajobrazowym na granicy województw wielkopolskiego i lubuskiego.

Grzyby jadalne, bardzo smaczne, lubiane przez grzybiarzy. Dopiero startują, są jeszcze malutkie. (...) Bardzo się cieszę z tego znalezicha i zachęcam was do spacerów po waszych kurkowych miejscach i nie tylko. Pojawiają się już doniesienia o innych gatunkach grzybów, również borowikach szlachetnych i innych: usiatkowanych, sosnowych, krasnoborowikach ceglastoporych.

Na kurki pod koniec maja natknęła się też nasza koleżanka z redakcji. Trafiła na nie w jednym z lasów na obrzeżach Warszawy. Ona też potwierdza, że grzybki są na razie jeszcze dość małe, ale ludzie z jej okolicy i tak chętnie je zbierają. "Ja swoje już nawet ugotowałam i zjadłam" - mówi. 

Również autor fanpage'a Grzybiarzwlesie pochwalił się swoim znaleziskiem. A jest ono naprawdę imponujące. Na jego filmikach nakręconych na przełomie maja i czerwca tego roku w okolicach Wągrowca w woj. wielkopolskim kurek jest sporo i są już znacznie większe. "Kurkowisko w Wielkopolsce ruszyło z kopyta! Las mówi: zapraszam po złoto" - napisał grzybiarz.

Nie jest to oczywiście szczyt wysypu kurek. Prognoza pogody na najbliższe dni jest jednak obiecująca. Będzie ciepło i ma padać deszcz, a to warunki bardzo dobre dla wzrostu grzybów. Jest więc szansa, że wkrótce pojawi się ich znacznie więcej.

Kiedy rosną kurki?

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Świetnie nadają się do sosów do makaronów i mięsa oraz jako dodatek do jajecznicy. Występują od czerwca do października, można znaleźć je i w lasach liściastych, i w iglastych. Czasem trzeba jednak wytężyć wzrok, bo kurki często zagrzebane są pod liśćmi, ukryte w mchu lub we wrzosach. Rosną w skupiskach, czasem nawet bardzo dużych. Tam, gdzie dojrzycie jedną kurkę, jest szansa, że kryje się ich więcej.

Kapelusz młodych kurek jest podwinięty, gdy grzyb dojrzeje, robi się bardziej lejkowaty z wgłębieniem na środku. Ma intensywnie żółty kolor i płynnie przechodzi w trzon, na który zachodzą charakterystyczne dla kurek listewki. Trzon ma nieco jaśniejszą barwę i zwęża się ku dołowi. Zbierając kurki trzeba zachować ostrożność. Można je bowiem pomylić z trującą lisówką pomarańczową (choć ta pojawia się nieco później, bo dopiero jesienią). Jak je odróżnić? Przeczytasz o tym w artykule poniżej:

Czy kurki są zdrowe?

Kurki są nie tylko smaczne, lecz także mają sporo wartości odżywczych. Jak czytamy na dietetycy.org.pl, zawierają chociażby flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają nadmiar wolnych rodników i opóźniają proces starzenia oraz zmniejszają ryzyko różnych chorób. Działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. W kurkach są też łatwo przyswajalne aminokwasy, a także witaminy z grupy B, witamina D i błonnik. Są źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu. 

Trzeba jednak pamiętać, że kurki, tak jak inne grzyby, są ciężkostrawne. Dlatego powinny na nie uważać osoby starsze, a także ze schorzeniami układu pokarmowego. Należy też zachować ostrożność w przypadku dzieci. Zaleca się, by z podawaniem grzybów leśnych zaczekać nawet do 12. roku życia.

Więcej o: