• Link został skopiowany

Kolejna gwiazdka Michelin dla polskiej restauracji. Inspektorów urzekły lody i domowe pieczywo

Kolejna warszawska restauracja dołącza do grona miejsc nagrodzonych gwiazdką Michelin. W tym roku twórcy przewodnika przyznali to wyjątkowe wyróżnienie restauracji hub.praga. Docenili szefa kuchni i jego lokal za "ogromną dbałość o szczegóły oraz nienaganną technikę kulinarną".
Restauracja hub.praga dostała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin
screen https://www.instagram.com/hub.praga/

Znamy już całą treść przewodnika Michelin dla Polski na ten rok. Krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 udało się utrzymać dwie gwiazdki i pozostaje jedyną w naszym kraju, która ma dwa takie odznaczenia. Swoje gwiazdki utrzymały także restauracje: Nuta i Rozbrat 20 z Warszawy, Muga z Poznania, Giewont z Kościeliska oraz Arco by Paco Perez z Gdańska. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pięknie podany stek wołowy z chipsami z buraka

Gwiazdki Michelin 2025. Nowe wyróżnienie dla Warszawy. Inspektorów zachwyciło domowe pieczywo

Jest też jedno zupełnie nowe wyróżnienie. Swoją pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymała restauracja hub.praga z Warszawy, która znajduje się przy ul. Jagiellońskiej. W stolicy mamy więc już trzy lokale, które mogą poszczycić się tym ekskluzywnym odznaczeniem. 

Co urzekło autorów kulinarnego przewodnika w restauracji z warszawskiej Pragi? Na oficjalnej stronie czytamy, że:

Restauracja szefa kuchni i właściciela Witka Iwańskiego w pełni zasługuje na nagrodę za ogromną dbałość o szczegóły i nienaganną technikę kulinarną w jego daniach.
 

Twórcom nie umknęły też naturalne składniki, które uznali za podstawę sukcesu i zauważyli, że zespół kucharzy praskiej restauracji potrafi je wynieść na zupełnie inny poziom m.in. dzięki odpowiednio dobranym sosom

Inspektorzy przewodnika Michelin byli szczególnie pod wrażeniem wyśmienitego domowego pieczywa, polskiego raka i lodów maślanych z solonym karmelem

- czytamy.

 

Pierwszą gwiazdkę dla hub.praga skomentował już szef kuchni Witek Iwański. "Dziś z radością dzielimy się z Wami wyjątkową wiadomością: po dwóch latach wyróżnień w przewodniku Michelin hub.praga zdobywa swoją pierwszą gwiazdkę! Dziękujemy za dostrzeżenie i docenienie naszej pracy. Od trzech lat każdy serwis w hub.praga przygotowujemy z myślą o tym, aby zawsze był 'gwiazdkowy', niezależnie od tego, kto zasiada przy stole: Goście czy inspektor Michelin. Ogromne gratulacje dla mojego zespołu oraz dla wszystkich nowych gwiazdek i wyróżnień w Polsce!" - napisał na Instagramie restauracji.

Nowości na liście Bib Gourmand. Wrocław dołączył do przewodnika

Przewodnik Michelin to jednak nie tylko gwiazdki. Co roku przyznawane są też odznaczenia Bib Gourmand i jest ich znacznie więcej niż gwiazdek. Otrzymują je restauracje, w których stosunek jakości do ceny jest idealnie zbalansowany. Na polskiej liście Bib Gourmand jest już 21 restauracji. W tym roku pojawiło się aż siedem nowych:

  • Wyraj z Warszawy,
  • BABA z Wrocławia,
  • IDA kuchnia i wino z Wrocławia,
  • Tarasowa z Wrocławia,
  • Posto z Poznania,
  • NOAH z Krakowa,
  • Stary Niedźwiedź z Zakopanego.

Dla stolicy Dolnego Śląska to spore wyróżnienie. To bowiem pierwszy razy, gdy tamtejsze restauracje znalazły się w słynnym przewodniku. Pełną listę wszystkich odznaczeń - gwiazdek, Bib Gourmand oraz rekomendacji - można znaleźć tutaj

Gwiazdki Michelin 2025. Dlaczego wyróżnienia dla restauracji przyznaje producent opon?

Wszystko zaczęło się od chęci skłonienia kierowców, by... więcej jeździli. Firma oponiarska Michelin powstała bowiem we Francji w 1889 roku, kiedy samochodów nie było za wiele.

By wspomóc swój biznes, założyciele - bracia Andre i Edouard Michelin - postanowili wydać przewodnik, który zachęcałby kierowców do podróżowania. Znajdowało się w nim wiele przydatnych informacji, w tym m.in. mapy, porady, jak zmienić oponę i gdzie zatankować, a także lista miejsc, w których można po drodze zatrzymać się na noc i dobrze zjeść. Przewodnik po raz pierwszy wydano w 1900 roku i dotyczył jedynie Francji.

Przez około 20 lat przewodniki były rozdawane bezpłatnie. Aż do momentu, gdy Andre Michelin postanowił odwiedzić jeden z salonów. Przekonał się, że przewodniki, w których pokładał taką nadzieję, używane są nie do końca w zgodzie ze swoim przeznaczeniem, m.in. do podpierania kulawego stołu warsztatowego.

To doświadczenie dało braciom do myślenia. Uznali, że ludzie będą szanowali ich poradniki tylko wtedy, kiedy za nie zapłacą. W ten sposób w roku 1920 po raz pierwszy wydany został przewodnik, który sprzedawano po siedem franków za sztukę. Sekcję o restauracjach tym razem porządnie w nim rozbudowano, a same lokale pogrupowano według kategorii. Po raz pierwszy pojawili się też tzw. tajemniczy klienci

Z czasem oceny restauracji, które pojawiały się w przewodniku, ewoluowały. Na początku, w roku 1926, lokale ze świetną kuchnią zaczęto nagradzać jedną gwiazdką. W roku 1931 hierarchię rozbudowano do takiej, którą znamy do dziś. Restauracje zaczęły być oceniane na skali od zera do trzech gwiazdek. W 1933 roku opisano zaś kryteria przyznawania gwiazdek Michelin, które do dziś nie uległy zmianie.

Więcej o: