• Link został skopiowany

Salmonella w mięsie z Bedronki. Sanepid alarmuje. Sprawdź, czy masz je w domu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega, by nie spożywać określonej partii polędwiczek z kurczaka z Biedronki. Wykryto w niej bowiem Salmonellę, która może powodować silne zatrucie pokarmowe. Produkt jest wycofywany z rynku.
GIS ostrzega. Salmonella w mięsie z Biedronki
fot. Biedronki: Adrianna Bochenek / Agencja Wyborcza.pl / fot. mięsa: gis.gov.pl

Bakteria została wykryta podczas działań Inspekcji Weterynaryjnej. Jak podaje GIS, Salmonella z grupy O:9 (D1) znajdowała się w 4 z 5 próbek zaś Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek. Produkt, który został skażony, to polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie. Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Salmonella w kurczaku z Biedronki. Produktu z tej partii nie spożywaj

Ostrzeżenie dotyczy konkretnej partii produktu. Oto wszystkie szczegóły:

  • Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400g
  • Numer partii: 2271007009
  • Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
  • Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Sanepid dodaje, że choć polędwiczki są przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, a wysoka temperatura minimalizuje ryzyko zakażenia, to mimo wszystko nie zaleca się jedzenia skażonego mięsa. Salmonella może bowiem przenieść się z mięsa na inne produkty i powierzchnie, zaś zbyt niska temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. 

Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych terenowo właściwych dla odbiorców o wykrytym zagrożeniu. Z kolei zakład, w którym wyprodukowano mięso, rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców.

Kurczak z Biedronki, w którym wykryto Salmonellę
Kurczak z Biedronki, w którym wykryto Salmonellęgis.gov.pl

Salmonella - objawy zatrucia

Zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie Salmonelli to salmonelloza. Do zakażenia dochodzi zwykle poprzez spożycie produktów odzwierzęcych: mięsa, mleka lub jajek, owoców i warzyw oraz wyrobów cukierniczych: lodów, ciast z kremem, które weszły w kontakt z salmonellą. Możliwe jest też zachorowanie po wypiciu skażonej wody.

Salmonella oprócz zakażenia pokarmowego może również doprowadzić do zakażenia ogólnoustrojowego. W rzadkich przypadkach wywołuje niebezpieczne dla zdrowia i życia zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy zapalenie kości i szpiku. 

Objawy zatrucia salmonellą to najczęściej:

  • silna biegunka,
  • wymioty,
  • ból brzucha, 
  • nudności,
  • gorączka,
  • bóle głowy.

Pojawiają się zwykle od kilku do kilkudziesięciu godzin po kontakcie ze skażoną żywnością. Sanepid apeluje, by w razie ich wystąpienia, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: