Gdy tylko na profilu cukierni Słodki Słony pojawiła się informacja, że jagodzianki znów są dostępne, temat wrócił jak bumerang. W 2023 roku kosztowały 28 zł, rok później 31 zł i już wtedy budziły kontrowersje, ale tegoroczna cena przebiła wszystko. Wrażeniami z wizyty w cukierni Magdy Gessler podzieliła się m.in. tiktokerka @jestem.bella. Podkreśliła, że mimo wysokiej ceny (34 zł) "jest absolutnie dobrze i pysznie". Komentarze w sieci znów podzieliły internautów, od zachwytu po niedowierzanie.
W mediach społecznościowych zawrzało. Komentarze na TikToku nie pozostawiają złudzeń. Dla wielu 34 zł za drożdżówkę to przesada.
Za 34 zł to ja 3/4 blachy jagodzianek upiekę, w swoim piekarniku
To taka chyba trochę Balenciaga spożywcza. Sprawdzają, ilu kupi tę fancy jagodziankę
Chyba są ze złota
- czytam pod filmem. Są jednak i tacy, którzy bronią ceny, wskazując na jakość składników i ręczną produkcję.
Zupełnie normalne, na pewno są pyszne i kto ma kasę i chce, to kupi
Ja nie wiem, czemu w Polsce nakręca się taki hejt na to, że ktoś wysoko ceni siebie, swoją pracę i są na to chętni
Dziś kupiłam jagody po 89 zł za kilogram, więc nie dziwi mnie cena jagodzianki
- piszą internauci, broniąc cen. Sama autorka materiału wskazuje, że pomimo kwoty, jaką trzeba zapłacić, drożdżówka jest pyszna.
Wysoka cena jagodzianek w cukierni Magdy Gessler nie wynika wyłącznie z marketingu. Restauratorka od lat podkreśla, że jej wypieki powstają z najlepszych składników, czyli świeżych owoców, wiejskich jaj, mąki z młyna i prawdziwego masła. Do tego dochodzi ręczna praca, brak mrożenia i codzienna świeżość. To wszystko sprawia, że jagodzianka staje się produktem premium. I choć cena może szokować, popyt nie słabnie.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!