• Link został skopiowany

Mówią, że to najgorsze śniadanie. Dietetyk obala mit. Syci i obniża ryzyko cukrzycy

Choć często poleca się owsiankę jako śniadaniową propozycję i miłą odmianę od jedzonych notorycznie kanapek, nie wszyscy patrzą na nią przychylnym okiem. Dietetyk Michał Wrzosek zauważył, że w sieci powtarzają się głosy, jakoby owsianka uchodziła za najgorszy wybór na śniadanie. Nie jest to prawda. Ekspert wyjaśnia, że owsianka jest pełna zalet i wcale nie trzeba się jej obawiać.
Michał Wrzosek obala mit o owsiance
fot. owsianki: Eleonor2439 / iStock / fot. Michała Wrzoska: Gazeta.pl / kolaż Haps.pl

Odpowiednio skomponowana owsianka w oczach wielu osób uchodzi za doskonałe śniadanie na diecie. Nie brakuje też jednak jej zagorzałych przeciwników, którzy twierdzą, że jedzenie jej, a szczególnie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, to fatalny pomysł. Dr dietetyki Michał Wrzosek postanowił rozprawić się z tym mitem

Są takie teorie w internecie, że owsianka zamula, cukier po niej strzela w kosmos i tak w ogóle, to jest trucizna. A jak jest naprawdę?

- mówi na filmie opublikowanym w swoich mediach społecznościowych.

Czy owsianka jest zdrowa? Dietetyk obala mity. "Syci, zapobiega zmęczeniu"

Okazuje się, że dobra owsianka może przynieść naszemu organizmowi wiele korzyści. "Ma wysoki indeks sytości i zmniejsza ryzyko podjadania pomiędzy posiłkami" - tłumaczy dietetyk na samym początku. To z kolei pomaga w utrzymaniu deficytu kalorycznego, który jest bardzo ważny na diecie odchudzającej. Ma też niski lub średni (w zależności od tego, z jakich składników jest zrobiona) indeks glikemiczny. 

Klasyczne płatki owsiane mają całkiem sporo białka, błonnika, żelaza i potasu

- wymienia dalej Wrzosek.

Dietetyk zwraca również uwagę na obecność substancji zwanych betaglukanami. Mają korzystny wpływ na poziom insuliny oraz odpowiedź glikemiczną i redukują zmęczenie. "Regularne spożywanie produktów owsianych wiąże się z 22-procentowym niższym ryzykiem cukrzycy typu 2" - przekonuje ekspert.

Zobacz wideo Anna Lewandowska stosuje okno żywieniowe. Co na to dietetyk Michał Wrzosek?

Przepis na owsiankę w wersji wytrawnej. Zrób ją z jajkiem sadzonym

Utarło się, że owsianki zwykle jada się na słodko. Ale wcale nie musi tak być. Jeśli tobie owsianki z dodatkiem owoców, gorzkiej czekolady czy orzechów nie podchodzą, wypróbuj naszą wersję wytrawnej owsianki z jajkiem.

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych górskich,
  • jajko,
  • 150 g jogurtu greckiego, skyr lub serka wiejskiego,
  • woda,
  • 20 g świeżego szpinaku
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji,
  • opcjonalnie płatki chili.

Sposób przygotowania:

Płatki zalej wodą tak, by było jej objętościowo dwa razy więcej i zagotuj na niedużym ogniu. Gotuj do momentu, aż płatki zmiękną i wchłoną większość wody. Pamiętaj, by cały czas je mieszać, bo mogą się przypalić. Potem przełóż je do miseczki i dodaj wybrany nabiał. Dopraw solą i pieprzem.

Na owsiance ułóż liście szpinaku oraz pomidorki pokrojone na połówki lub na ćwiartki. Usmaż jajko sadzone i ułóż na warzywach. Posyp solą, pieprzem oraz płatkami chili, jeśli chcesz. Na koniec dodaj do owsianki jeszcze posiekaną natkę lub szczypiorek.

Do takiej wytrawnej owsianki możesz dodać też inne warzywa. Będą pasować np. rzodkiewki i czerwona papryka. Dobrze będzie się komponować również z awokado.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: