Wojciech Modest Amaro to nazwisko, które na dobre wpisało się w historię polskiej gastronomii. W 2013 roku jako pierwszy kucharz w Polsce otrzymał prestiżową gwiazdkę Michelin za prowadzenie restauracji Atelier Amaro. Widzowie mogą go również kojarzyć z programu "Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia", którego był gospodarzem. Choć kilka lat temu zamknął restauracje, nie zniknął z kulinarnej sceny. Wręcz przeciwnie, dziś prowadzi sklep z naturalnymi produktami i zaprasza gości do swojego nowego świata, jaki stworzył na ekologicznej farmie pod Warszawą.
Kolacja u Amaro to Chef’s table, oznacza to, że jest serwowana przy stole blisko kuchni, gdzie sam szef przygotowuje i podaje dania, dzieląc się kulisami ich powstania i ideą przepisów. Goście trafiają na jego farmę w Dębówce koło Konstancina-Jeziorny. Czeka ich tam wieczór z filozofią gotowania na podstawie Kalendarza Natury. W programie jest m.in. degustacja napojów i alkoholi botanicznych oraz dania przygotowane z produktów naturalnych.
To tu czerpię radość z gotowania z własnych upraw, pamiętając o otaczającym mnie środowisku i przyszłych pokoleniach
- podkreśla sam Amaro na stronie internetowej wydarzenia. Za taką kolację trzeba zapłacić 1450 zł za osobę, do czego należy doliczyć 10 proc. opłaty serwisowej. Najbliższe terminy to m.in. 12 lipca, 12, 13, 19 i 20 września 2025 r. o godz. 18. Liczba miejsc jest ograniczona.
Dla tych, którzy chcieliby nie tylko spróbować dań szefa kuchni, lecz także nauczyć się jego kulinarnej koncepcji, przewidziano coś specjalnego. Raz na jakiś czas na farmie organizowane są całodzienne warsztaty Masterclass, trwające od godz. 10 do 18. Uczestnicy spędzają osiem godzin na wspólnym gotowaniu z Amaro, poznają kreatywne techniki kulinarne, a dzień kończą kolacją z degustacją alkoholi. To wydarzenie odbywa się 4 lipca 2025 roku, a jego koszt to 4850 zł za osobę. Jak pokazuje system rezerwacyjny, wciąż są wolne miejsca. Zarówno warsztaty, jak i kolacje odbywają się na terenie Forgotten Fields Farm, położonej ok. 25 km od centrum Warszawy. Czy zapłaciłbyś/abyś 1450 zł za kolację w towarzystwie szefa kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!