Składniki:
- 3 pieczarki
- 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
- 50 g sera koziego
- 1 duża czerwona cebula
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 250 g mąki razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kiełbaski Ślązaczki, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Dodać pokruszony ser kozi i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jaja zmieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodając wcześniej przygotowaną masę. Ciasto delikatnie wymieszać.
Foremki muffinkowe napełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 min w temperaturze 180°C.