Gwiazdkowa restauracja otwiera się w nowym miejscu w Warszawie

Atelier Amaro - restauracja, która jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin - najbardziej prestiżowe odznaczenie w świecie restauratorów, przenosi się do nowej lokalizacji.

Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef kuchni, zaprasza swoich gości do zupełnie nowego miejsca, zlokalizowanego przy pl. Trzech Krzyży 10/14. Duży i nowoczesny lokal mieści się w ścisłym centrum Warszawy, tuż przy Trakcie Królewskim.                

Rozwój atelier jest dla mnie najważniejszy. W nowej lokalizacji, gdzie możemy realizować swoje plany na następne lata, widzę ogromny potencjał. Mamy tu idealne warunki do pracy, a naszym gościom  zapewniamy światowej klasy komfort. Przy Pl. Trzech Krzyży działamy dopiero od miesiąca, a już odwiedziły nas światowe sławy z dziedziny gastronomii, takie jak Massimo Bottura czy Alain Passard - wizyta w atelier wzbudziła w nich zachwyt. Jestem przekonany, że w nowym miejscu jeszcze bardziej zapracujemy na międzynarodową rozpoznawalność współczesnej kuchni polskiej na świecie - mówi Wojciech Modest Amaro.

Nową restaurację zaprojektowała Agnieszka Amaro, żona Modesta. Część jadalna, z widokiem na otwartą kuchnię, pomieści równocześnie 60 osób.

Już nie tylko samo menu i „momenty”, czyli poszczególne dania o charakterze degustacyjnym, ale cała przestrzeń restauracji, przywołuje skojarzenia z naturą, a w szczególności z lasem, którego goście mogą doświadczyć tu wszystkimi zmysłami. Wszystko jest tu spójne: kolorystyka, poszczególne elementy wyposażenia, odpowiednie oświetlenie, subtelne dekoracje, a nawet specjalnie zaprojektowana przez Amaro zastawa.

Projektując nowe atelier zdawałam sobie sprawę, że to przede wszystkim kuchnia mojego męża ma być na pierwszym planie i stąd decyzja o połączeniu sali z przestrzenią kuchenną. Większa powierzchnia to również ukłon w stronę naszych gości, którzy dzięki tej zmianie nie będą musieli już tak długo czekać na stolik, zwłaszcza że jesteśmy jedyną restauracją gwiazdkową w Polsce otwartą również na lunch. Elementy dekoracyjne, nowoczesna, pełna harmonii stylistyka oraz naturalne materiały użyte przy wyposażeniu restauracji nawiązują do stylu gotowania Modesta, gdzie produkt pochodzący prosto z natury jest najważniejszym składowym dań - mówi Agnieszka Amaro.

Założona w 2011 roku przez Agnieszkę i Modesta Amaro restauracja, już po roku działalności otrzymała gwiazdkę Michelin - największe międzynarodowe wyróżnienie w gastronomii, przyznawane co roku przez słynny na całym świecie, czerwony przewodnik.

- Nasi inspektorzy zostali oczarowani serwowanymi przez chefa kuchni produktami lokalnymi, innowacyjnym stylem gotowania i oryginalnym połączeniem składników - pisał w uzasadnieniu wydawca przewodnika.

Teraz pracujemy na drugą gwiazdkę - mówią Amaro.