Wielkanocne przepisy

Naturalnie z Soko這wem

Tradycyjny żurek z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym na zakwasie

Składniki (8 osób):

1 kg żeberek wędzonych Sokołów

1 op. kiełbasy białej Naturrino Sokołów

1 op. boczku surowego wędzonego Sokołów

3 ziemniaki

jajka przepiórcze

500 ml zakwasu

1 łyżka chrzanu

ząbek czosnku

śmietana 30%

4 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar gotować przez ok. 1 h. Wyjąć żeberka z wywaru i przełożyć do miski. Do wywaru wlać zakwas i wymieszać. Dodać szczyptę majeranku, ząbek czosnku. Gotować, od czasu do czasu mieszając. Do wywaru dodać łyżkę chrzanu. Przed zagotowaniem dodać ok. 3 łyżki śmietany 30%. Doprawić solą i pieprzem.

Kiełbasę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na plastry. Ugotowane ziemniaki pokroić na ćwiartki. Na rozgrzanej patelni smażyć kiełbasę z ziemniakami aż do zarumienienia. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie podsmażoną kiełbasę wraz z ziemniakami z patelni wyłożyć na talerz. Zalać żurem. Podawać z ugotowanymi jajkami przepiórczymi.

Pieczeń rzymska z jajkiem i boczkiem

Składniki (4-6 osób):

2 op. mi瘰a mielonego wieprzowego Sokołów

2 op. boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów

4 jajka

1 cebula

3 ząbki czosnku

olej

majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę na patelnię, doprawić solą. Dodać pokrojony czosnek, pieprz i majeranek. Całość wymieszać. Smażyć do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, posypać majerankiem, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dno i boki keksówki wyłożyć boczkiem surowym wędzonym. Wyłożyć połowę porcji mięsa mielonego. Na środku wyłożyć ugotowane jajka. Dopełnić pozostałym mięsem. Całość przykryć boczkiem surowym wędzonym. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę.

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą Naturrino

Składniki (4 osoby):

Sałatka:

2 białe kiełbasy Naturrino 

2 duże garści mieszanki sałat 

1 garść groszku cukrowego

1/2 owocu mango

1 nieduża papryka szpiczasta

1 garść pistacji (w łupinach)

1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sos:

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu (np. greckiego)

3 garści rzeżuchy

Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

W wysokim naczyniu umieścić majonez, jogurt, rzeżuchę, sól ziołową i pieprz do smaku. Następnie miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię posmarowaną kilkoma kroplami oleju rzepakowego. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki kiełbasy delikatnie się zarumienią. Wyłożyć je na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Groszek cukrowy wrzucić do wrzątku, dodać odrobinę cukru i soli, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mango obrać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w plasterki. Obrane pistacje grubo posiekać. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie skropioną olejem rzepakowym mieszankę sałat, mango, paprykę oraz plasterki kiełbasy. Całość polać sosem, a na koniec posypać pistacjami i groszkiem cukrowym.

Jajka faszerowane pastą roślinną lub mięsno-warzywną

Składniki:

1 op. Pasty wieprzowina z grillowaną papryką Sokołów

1 op. Pasty kurczak z brokułem i szpinakiem Sokołów

1 op. Pasty cukinia z suszonymi pomidorami Z gruntu dobre

1 op. Pasty warzywnej z ciecierzycą Z gruntu dobre

4 ugotowane jajka

majonez

Sposób przygotowania:

Jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtko i przełożyć do miseczki. Do żółtka dodać łyżeczkę majonezu, wszystko dokładnie roztrzepać. Dodać 2 łyżeczki pasty i całość dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć z użyciem wszystkich past. Powstałym farszem wypełnić połówki jajek.