Oryginalne przepisy na obiad: Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami oraz fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim
Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami
Składniki:
- około 0.5 kg mięsa wołowego
- 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
- 20 dag boczku wędzonego w kawałku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (razem z natką)
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 ziemniak
- 1 mała papryczka chili
- 1 cytryna
- opakowanie czarnych oliwek
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz
- odrobina cukru
Przygotowanie:
Kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.
Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim
Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim Fot. materiały prasowe
Składniki:
- 1 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
- 1 cebula
- 1 ser niebieski
- pęk natki pietruszki
- 170 g sera niebieskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe czerwone papryki
- 2 małe żółte papryki
- 1 cukinia
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 2 puszki białej fasoli
- naturalny przecier pomidorowy
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.
Kiełbasa śląska z kurczaka marki Konspol Fot. materiały prasowe
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz
- Makaron w kozim wydaniu.
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?