Festiwal kulinarny Fine Dining Week startuje już 28 sierpnia

Przed nami siódma edycja Fine Dining Week, jednego z najciekawszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Festiwal potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach m.in. Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Łodzi, Trójmieście, Poznaniu i premierowo w Szczecinie. Można już rezerwować online miejsca w restauracjach biorących udział w festiwalu.

Fine dining – z czym to się je?

Składniki najwyższej jakości, wyjątkowe dania i zaskakujące kompozycje smakowe stworzone przez najlepszych szefów kuchni, oryginalny sposób podania serwowanych potraw oraz profesjonalna obsługa kelnerska – tym w skrócie jest fine dining. Dla wielu osób wizyta w dobrej restauracji to nieodłączna część stylu życia i okazja, aby udać się w wyjątkową podróż kulinarną, spędzić czas w świetnej atmosferze smakując wyjątkowych dań przygotowanych przez artystów kulinarnych i podanych przez profesjonalną obsługę. Tej grupy nie trzeba przekonywać do wzięcia udziału w festiwalu, gdyż czekają na niego z niecierpliwością i już pierwszego dnia rezerwują wytypowane dużo wcześniej restauracje, które rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Dla nieprzekonanych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z fine diningiem, ale obawiają się, że może to być nieco onieśmielające doświadczenie, festiwal to najlepsza okazja żeby spróbować . Będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych - szefowie kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują gościom 5-daniowe menu degustacyjne (do wyboru dwie opcje menu) w specjalnej cenie 129 zł za osobę. Obsługa opowie o podawanych potrawach, a w wybranych restauracjach będzie można zajrzeć za niedostępne na co dzień drzwi kuchni restauracyjnych i podejrzeć mistrzów kulinarnych przy pracy.

Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week – rezerwacje online

W festiwalu weźmie udział kilkadziesiąt restauracji z 11 miast. Można odwiedzić najlepsze adresy na mapie kulinarnej Polski m.in. z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Silesii, Łodzi, Trójmiasta, Poznania i Szczecina. Wystarczy wymienić: Filipa 18 (Kraków), Grape (Wrocław), ISTO (Silesia), Sztuczka (Gdynia), Powidok (Łódź), The Time (Poznań), Concept 13 (Warszawa) by ocenić, że festiwal zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających Gości. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau. W tej edycji nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących, wśród nich m.in. wyjątkowego 11- daniowego menu w warszawskiej restauracji z gwiazdką Michelin Senses 1*.

Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie www.FineDiningWeek.pl, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. System rezerwacji online wspiera ideę zero waste i jest kontynuacją kampanii Szanuj Jedzenie. Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie Gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu Chefowie Kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu a marnowanie jedzenia jest ograniczone do minimum.