Karnawał z Nespresso - wyjątkowe przepisy na kawę

Okres karnawału to jeden z piękniejszych momentów w roku, w którym jest mnóstwo okazji do wspólnych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. To czas na wzajemne przyjemności, radosne chwile i rozmowy. Nieodłącznym towarzyszem spotkań jest kawa, która rozgrzewa, pobudza zmysły oraz idealnie komponuje się z różnego rodzaju deserami. Z myślą o takim czasie marka Nespresso przygotowała limitowaną kolekcję kaw smakowych w trzech odsłonach: o aromacie ciasta migdałowego, słodkiej dżemowej owocowości połączonej z kwasowością malin oraz łączącą nuty zbożowe z owocowym aromatem.

Nordic Almond Cake Flavoured, Nordic Cloudberry Flavoured oraz Nordic Black nawiązują do klimatu „hygge” i „fika”, czyli stylu życia panującego w krajach skandynawskich. „Hygge” to filozofia szczęścia odnosząca się do kreowania przytulności, ciepła i czerpania przyjemności z chwili. Natomiast „fika” to swego rodzaju społeczny rytuał, określa szwedzkie zamiłowanie do małej przerwy na kawę i coś słodkiego. Chcąc jeszcze mocniej wczuć się w karnawałowy klimat, warto zapoznać się ze specjalnymi przepisami kawowymi przygotowanymi na bazie kaw Nespresso.

Migdałowe CAFFE LATTE

Migdałowe Cafe LatteMigdałowe Cafe Latte Caspar S. MIskin

Delikatne i puszyste – takie właśnie jest migdałowe caffe latte. Do urządzenia spieniającego mleko, np. Barista marki Nespresso, wlej 100ml półtłustego mleka oraz 10 ml syropu waniliowego. Jeśli zdecydujesz się na produkt Nespresso zamknij pokrywę i wybierz przepis „Latte Macchiato’’. Gotową piankę przelej do wysokiej szklanki i zaparz do niej 40 ml espresso np. z kolekcji świątecznej „LE Variations Almond”. Całość udekoruj płatkami migdałowymi i delektuj się wyjątkowym smakiem!

Malinowe AFFOGATO

Malinowe AFFOGATOMalinowe AFFOGATO Caspar S. MIskin

Malinowe uniesienie w kilka minut! Do urządzenia spieniającego mleko np. Barista marki Nespresso, wlej 100 ml półtłustej śmietanki i w przypadku wyboru produktu Nespresso wybierz przepis „Espresso con panna”. W szklance umieść gałkę lodów waniliowych i zaparz na nią 40 ml espresso z kolekcji świątecznej „LE Variations Cloudberry”. Udekoruj bitą śmietaną (możesz przygotować ją również w urządzaniu Barista) oraz suszonymi żurawinami. Uczta dla kubków smakowych gwarantowana.

Jagodowe LUNGO

Jagodowe LUNGOJagodowe LUNGO Caspar S. MIskin

Szybki i prosty w przygotowaniu sposób na kawę czarną. Najpierw umieść w filiżance 1 łyżeczkę dżemu jagodowego. Następnie zaparz na dżem 110 ml kawy z limitowanej edycji Nespresso – „LE Variations Nordic Black” i gotowe! Smacznego!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.