Ziemniak w roli głównej. Finał pierwszego Festiwalu Ziemniaków w Bistro Barze WuWu

Ziemniaki ze schabowym to jedno z ulubionych dań Polaków - zdecydowanie króluje podczas niedzielnego obiadu. Potencjał tego warzywa jest jednak dużo większy. Będzie można się o tym przekonać na Festiwalu Ziemniaków w Bistro Barze WuWu. Przygotowane na ten dzień menu przełamie stereotyp ziemniaka. Zostanie on podany z kawiorem, kiszonym chlebem czy konfiturą śliwkową. Podsumowująca pierwszą edycję Festiwalu Ziemniaków Uczta Ziemniaczana odbędzie się 7 lutego o godz. 19:00 w Bistro Barze WuWu w Centrum Praskim Koneser.

Ziemniaka je się w różnych odsłonach na całym świecie, a gama jego wykorzystania jest ogromna. Istnieje ponad 500 sposobów jego przygotowania. Może być pieczony, gotowany, duszony, smażony, na słodko, wytrawnie… Ma też wiele innych zastosowań – można z niego zrobić papier, wódkę czy środek do czyszczenia. Odbywający się po raz pierwszy Festiwal Ziemniaków pokazuje, że warzywo to ma również wiele połączeń smakowych, które mogą naprawdę zaskoczyć! Przekonają się o tym goście Bistro Baru WuWu podczas podsumowującej tę edycję Uczty Ziemniaczanej.

Szef kuchni WuWu, szykuje na ten wieczór menu w dwóch wariantach – mięsnej i wegetariańskiej. Miłośnikom ryb oraz tradycyjnych smaków na pewno przypadną do gustu bliny ziemniaczane z kaszą gryczaną i wędzonym pstrągiem (lub kawiorem warzywnym) podawane z kwaśną śmietaną. Ci, którzy lubią niekonwencjonalne połączenia powinni spróbować kremu z pieczonego ziemniaka z kiszonym chlebem, jajkiem w koszulce, kawiorem z wędzonego pstrąga z Zielenicy (lub warzywnym). Nie zabraknie również czegoś na deser – pączki ziemniaczane z konfiturą śliwkową będą idealnym zwieńczeniem Uczty Ziemniaczanej w WuWu!

Menu mięsne:

– Bliny ziemniaczane z kaszą gryczaną, wędzony pstrąg, kwaśna śmietana

– Krem z pieczonego ziemniaka z kiszonym chlebem, jajko w koszulce, kawior z pstrąga wędzonego z Zielenicy

Krokiety ziemniaczane z kaczką i estragonem, palona kapusta, sos grzybowy

– Pierogi z ziemniakami i kaszanką, szara reneta, musztarda ziarnista

– Pączki ziemniaczane z konfiturą śliwkową

Menu wegetariańskie:

– Bliny ziemniaczane z kaszą gryczaną, warzywny kawior, kwaśna śmietana

– Krem z pieczonego ziemniaka z kiszonym chlebem, jajko w koszulce, kawior warzywny

– Krokiety ziemniaczane z jarmużem i estragonem, palona kapusta, sos grzybowy

– Pierogi z ziemniakami i cieciorką z warzywami, szara reneta, musztarda ziarnista

– Pączki ziemniaczane z konfiturą śliwkową

Uczta Ziemniaczana w Bistro Barze WuWu rozpocznie się o godz. 19:00. Rezerwacje: na miejscu w WuWu lub za pomocą maila na adres kontakt@wuwu.bar.

Bistro Bar WuWu

Centrum Praskie Koneser

plac Konesera 1