Ostatnia szansa na smakowite degustacje na Fine Dining Week

Kto nie miał okazji spróbować małych dzieł sztuki na talerzu serwowanych podczas Fine Dining Week, ma na to ostatnią szansę. Festiwal potrwa jeszcze tylko 5 dni (do niedzieli 1 marca włącznie).

Obecna edycja jest rekordowa pod kątem liczby rezerwacji - do tej pory wzięło w niej udział około 11 tys. gości. W festiwalu bierze udział ponad 70 najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania, Szczecina, Trójmiasta, Wrocławia i Śląska, wśród nich nagradzane rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau. Podczas Fine Dining Week wybitni szefowie kuchni serwują gościom autorskie 5-daniowe menu tematyczne w specjalnej cenie festiwalowej 129 zł za osobę (to nawet 50% mniej niż regularna cena!). Można skorzystać także z wydarzeń specjalnych takich jak na przykład 8-daniowa kolacja Ambition by A. Wilamowski (Warszawa), czy kolacja degustacyjna z wine pairingiem w restauracji Biały Królik (Gdynia). Podczas festiwalu do dyspozycji gości jest prawie 150 propozycji menu, zarówno mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich i wegańskich. Wszystkie propozycje 70 restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne można znaleźć na stronie festiwalu. Rezerwacji stolików można dokonywać online na www.FineDiningWeek.pl

Jeśli chcecie skorzystać z festiwalu, ale nie macie swoich typów, podpowiadamy, do których restauracji na pewno warto się wybrać .

Biały Królik – Gdynia

Trójmiasto jak zwykle zachwyca liczbą najlepszych restauracji. Jednak w tym roku na szczególne uznanie zasługuje Biały Królik, który poszerza horyzonty smaków i zachwyca daniami, które pojawiają się na talerzu. W tej restauracji czeka na gości wyjątkowe doświadczenie restauracyjne. Biały Królik serwuje 5-daniowe menu degustacyjne w towarzystwie specjalnej 4-kieliszkowej selekcji win. Wasze podniebienia bez dwóch zdań skradnie ravioli nadziewane szarpaną kaczką z wędzonymi skwarkami i lodami z tarniny, oraz bezkonkurencyjna krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem.

Wierzynek – Kraków

W Krakowie czeka na Was królewska sztuka ucztowania. Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej. Szef kuchni przygotował m.in. krem rakowy, żółtko sous vide, fenkuł z suszonym rakiem. Tutaj spróbujecie także najlepszych deserów - w wersji wegańskiej zakochacie się bez pamięci w brownie z czerwonej fasoli, które smakuje obłędnie!

Fatamorgana – Łódź

Miejsce, które pamięta złote czasy polskich fabrykantów, przy tym jest bardzo klimatyczne i eleganckie. Restauracja Fatamorgana to połączenie kuchni polskiej i francuskiej w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni przygotowuje dania na najwyższym poziomie, dlatego z całą pewnością każdy

gość będzie usatysfakcjonowany i dopieszczony kulinarnie. Będziecie mieli szansę spróbować pierwszorzędne tortellini z warzywami i gorgonzolą, karmelizowaną gruszką i musem z selera. Na miłośników mięsa czeka plaster długo pieczonej rolady boczkowej, kopytka buraczane, sos z tuńczyka i kaparów z dzikim brokułem.

Oda – Wrocław

Restauracja, która od samego początku nieźle namieszała we wrocławskiej gastronomii. Wyjątkowe receptury mają swoje korzenie w polskiej kuchni, regionalnych daniach i smakach wyniesionych z rodzinnych tradycji. To miejsce, do którego na pewno wrócicie. Jesteśmy pewni, że festiwalowe menu tematyczne skradnie wasze serca i podniebienia. Spróbujecie tutaj m.in. dorsza skrei z grzybami oraz kaczki z borówką. Niecodzienne połączenia smaków rozbudzą wasze zmysły i sprawią, że na długo nie zapomnicie tego miejsca.

Brasserie Warszawska

Elegancka restauracja, która wystrojem przywodzi na myśl francuskie bistro. Serwowana kuchnia jest inspirowana warszawską tradycją oraz europejską współczesnością, jest połączeniem prostoty i elegancji smaku. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. duszoną jagnięcinę, doskonałe ślimaki po burgundzku (jeśli jeszcze nigdy nie jedliście, warto spróbować ich właśnie tu), a dla wegetarian serowe risotto.

Nie zwlekajcie zbyt długo, ponieważ zostały ostatnie festiwalowe stoliki. Następna szansa na rozsmakowanie się w pięciodaniowych degustacjach na Fine Dining Week dopiero latem! Rezerwacji możecie dokonać na www.FineDiningWeek.pl.