Obecna edycja jest rekordowa pod kątem liczby rezerwacji - do tej pory wzięło w niej udział około 11 tys. gości. W festiwalu bierze udział ponad 70 najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania, Szczecina, Trójmiasta, Wrocławia i Śląska, wśród nich nagradzane rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau. Podczas Fine Dining Week wybitni szefowie kuchni serwują gościom autorskie 5-daniowe menu tematyczne w specjalnej cenie festiwalowej 129 zł za osobę (to nawet 50% mniej niż regularna cena!). Można skorzystać także z wydarzeń specjalnych takich jak na przykład 8-daniowa kolacja Ambition by A. Wilamowski (Warszawa), czy kolacja degustacyjna z wine pairingiem w restauracji Biały Królik (Gdynia). Podczas festiwalu do dyspozycji gości jest prawie 150 propozycji menu, zarówno mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich i wegańskich. Wszystkie propozycje 70 restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne można znaleźć na stronie festiwalu. Rezerwacji stolików można dokonywać online na www.FineDiningWeek.pl
Jeśli chcecie skorzystać z festiwalu, ale nie macie swoich typów, podpowiadamy, do których restauracji na pewno warto się wybrać .
Biały Królik – Gdynia
Trójmiasto jak zwykle zachwyca liczbą najlepszych restauracji. Jednak w tym roku na szczególne uznanie zasługuje Biały Królik, który poszerza horyzonty smaków i zachwyca daniami, które pojawiają się na talerzu. W tej restauracji czeka na gości wyjątkowe doświadczenie restauracyjne. Biały Królik serwuje 5-daniowe menu degustacyjne w towarzystwie specjalnej 4-kieliszkowej selekcji win. Wasze podniebienia bez dwóch zdań skradnie ravioli nadziewane szarpaną kaczką z wędzonymi skwarkami i lodami z tarniny, oraz bezkonkurencyjna krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem.
Wierzynek – Kraków
W Krakowie czeka na Was królewska sztuka ucztowania. Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej. Szef kuchni przygotował m.in. krem rakowy, żółtko sous vide, fenkuł z suszonym rakiem. Tutaj spróbujecie także najlepszych deserów - w wersji wegańskiej zakochacie się bez pamięci w brownie z czerwonej fasoli, które smakuje obłędnie!
Fatamorgana – Łódź
Miejsce, które pamięta złote czasy polskich fabrykantów, przy tym jest bardzo klimatyczne i eleganckie. Restauracja Fatamorgana to połączenie kuchni polskiej i francuskiej w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni przygotowuje dania na najwyższym poziomie, dlatego z całą pewnością każdy
gość będzie usatysfakcjonowany i dopieszczony kulinarnie. Będziecie mieli szansę spróbować pierwszorzędne tortellini z warzywami i gorgonzolą, karmelizowaną gruszką i musem z selera. Na miłośników mięsa czeka plaster długo pieczonej rolady boczkowej, kopytka buraczane, sos z tuńczyka i kaparów z dzikim brokułem.
Oda – Wrocław
Restauracja, która od samego początku nieźle namieszała we wrocławskiej gastronomii. Wyjątkowe receptury mają swoje korzenie w polskiej kuchni, regionalnych daniach i smakach wyniesionych z rodzinnych tradycji. To miejsce, do którego na pewno wrócicie. Jesteśmy pewni, że festiwalowe menu tematyczne skradnie wasze serca i podniebienia. Spróbujecie tutaj m.in. dorsza skrei z grzybami oraz kaczki z borówką. Niecodzienne połączenia smaków rozbudzą wasze zmysły i sprawią, że na długo nie zapomnicie tego miejsca.
Brasserie Warszawska
Elegancka restauracja, która wystrojem przywodzi na myśl francuskie bistro. Serwowana kuchnia jest inspirowana warszawską tradycją oraz europejską współczesnością, jest połączeniem prostoty i elegancji smaku. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. duszoną jagnięcinę, doskonałe ślimaki po burgundzku (jeśli jeszcze nigdy nie jedliście, warto spróbować ich właśnie tu), a dla wegetarian serowe risotto.
Nie zwlekajcie zbyt długo, ponieważ zostały ostatnie festiwalowe stoliki. Następna szansa na rozsmakowanie się w pięciodaniowych degustacjach na Fine Dining Week dopiero latem! Rezerwacji możecie dokonać na www.FineDiningWeek.pl.