Zostań w domu. i grilluj!

Maj to miesiąc, który kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem i biesiadowaniem w gronie najbliższych. Obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, ale nie oznacza to, że musimy rezygnować z pieczonych smakołyków. Co wrzucić na ruszt i jak grillować bez wychodzenia z domu? Podpowiadamy!

Domowe grillowanie

Ciepłe dni zachęcają do tego, by rozpalić grill i wrzucić na ruszt kiełbasę, skrzydełka czy smakowitą karkówkę. Jak to zrobić, gdy przymusowa kwarantanna uziemiła nas w domu? Są na to sposoby! Szczęśliwi posiadacze ogrodów bez większych problemów rozpalą grill na własnym terenie np. w ogródku czy na tarasie. Smakołyki z rusztu możemy również przyrządzić w domowej kuchni – na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku z funkcją grilla. Do dzieła! Sprawdźcie nasze przepisy na sałatkę z grillowanymi warzywami i serem, szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego lub roladki z bakłażana z boczkiem. Palce lizać!

1. Sałatka z grillowanymi warzywami i serem

Składniki:

· kabanosy #JBB,

· oliwa,

· cukinia,

· ser typu camembert,

· sól i świeżo mielony pieprz

· szpinak

· czerwona cebula

· pestki dyni

· papryka kolorowa

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój w talarki, cebulę na cienkie paski, paprykę w paski, a kabanosy w 2 cm kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe składniki ułóż na szpinaku, udekoruj kawałkami sera lazur oraz pestkami dyni. Podawaj z bagietką lub chlebem.

2. Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego

Składniki:

· 1 ciasto francuskie

· kiełbasa wielkopolska #JBB

· majeranek

· patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp majerankiem i szczelnie zawiń. Pokrój na 2 cm plasterki i nabij na patyczki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

3. Grillowane roladki z bakłażana z boczkiem

Składniki:

· 100 g boczku #JBB

· bakłażan

· 50 g sera fety

· kilka suszonych pomidorów

· świeże zioła

· pieprz

· oliwa

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz i zawiń całość.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.