Tata to pierwszy autorytet dziecka. To osoba, która uczy jeździć na rowerze, pomaga wyjaśniać skomplikowane zjawiska i najlepiej doradza w potrzebie. Jest silnym wzorcem szeroko pojętej męskości, kompanem do wspólnych zabaw, troskliwym opiekunem i osobą, która daje maluchowi poczucie bezpieczeństwa. 23 czerwca to idealny pretekst do tego, aby podziękować mu za to wszystko. I nie chodzi o kupowanie drogich upominków, a najprostsze, ale płynące prosto z serca gesty, takie jak wspólne upieczenie ciasta i rozkoszowanie się nim na kanapie przy oglądaniu ulubionego filmu.
Marka Oreo przygotowała 3 przepisy na wyjątkowo pyszne ciasta, których przyrządzenie sprawi masę radości, a smak zachwyci każdego tatę.
BROWNIE Z PEANUT BUTTER OREO
Brownie z mocą masła orzechowego to superbrownie. Ciasteczka Peanut Butter Oreo umożliwiają przygotowanie prostego deseru wybrzmiewającego symfonią smaków.
Składniki (przepis na 36 mini porcji):
- ciasteczka Peanut Butter Oreo – 1 opakowanie 154g
- gorzka czekolada – 185g
- masło (nie solone) – 185g
- jaja – 3
- cukier puder – 275g
- mąka tortowa – 85g
- kakao – 40g
Sposób przygotowania:
- Dawaj czadu! Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 20 cm kwadratową blachę papierem do pieczenia.
- Podgrzej czekoladę i masło w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie aż się roztopią, a następnie odstaw masę, żeby się schłodziła.
- Wymieszaj jaja i cukier w pojemnej misce, ubij do powstania puszystej masy.
- Dodaj czekoladową masę do jaj. Mąkę i kakao dosyp przez sito, a następnie ponownie wymieszaj.
- Skrusz ciasteczka Peanut Butter Oreo na ok. cztery kawałki.
- Powoli mieszaj masę, dodając kawałki ciasteczek.
- Wlej masę do blachy i piecz przez 25 minut aż wierzchnia warstwa będzie chrupka, a środek miękki.
Wartość odżywcza jednej porcji (1 blacha to 36 porcji, porcja to 35,5 g):
kalorie – 128, tłuszcze nasycone – 4g, błonnik – 0,4g, białko – 2g, tłuszcze – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,3g
CIASTO „ROCKY ROAD” Z OREO
Ciasteczka Oreo to wspaniała baza do niezapomnianego bloku czekoladowego – łatwego w
przygotowaniu, bez pieczenia.
Składniki (przepis na 16 mini porcji):
- ciasteczka Oreo Original – 100g
- suszone morele, pocięte na kawałki – 25g
- masło – 60g
- czekolada mleczna – 150g
- złocisty syrop (golden syrup) – 150g
- małe marshmallows – 20g
- rodzynki sułtanki – 25g
Sposób przygotowania:
- Masło, czekoladę i złocisty syrop umieść w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki utworzą piękną masę.
- Podziel w rękach na ćwiartki każde ciasteczko Oreo.
- Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki (morele, marshmallows, rodzynki i pokrojone Oreo).
- Dodaj masę z czekolady, masła i syropu do suchych składników, a następnie wymieszaj.
- Przełóż powstałą mieszankę do kwadratowej (ok. 15 cm) blachy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.
- Teraz czas na relaks! Schłodź przysmak w lodówce przez 2 godziny lub do momentu ścięcia.
- Potnij na kwadraciki.
Wartości odżywcze w jednej porcji (1 blacha to 16 porcji):
kalorie – 124, tłuszcze nasycone – 4,1g, błonnik – 0,2g, białko – 1g, tłuszcz – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,2g
SERNIK OREO
Wystarczy skruszyć Twoje ulubione ciasteczka Oreo, aby stworzyć jeszcze pyszniejszy sernik!
Składniki (przepis na 16 porcji):
- ciasteczka Oreo Original, przedzielone na pół – 36 ciasteczek
- masło – 75g
- twaróg, rozdrobniony – 680g
- cukier – 150g
- kwaśna śmietana – 230g
- jaja – 4
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Skrusz 26 ciasteczek Oreo (bez kremu), uzyskując konsystencję bułki tartej; pozostałe 10 ciasteczek grubo posiekaj. Wymieszaj skruszone ciasteczka z masłem, a powstałą masę ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24cm.
- Zmiksuj w dużej misie twaróg z cukrem. Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii; dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj kolejno jajka, mieszając powoli po każdym, na gładką masę. Dodaj posiekane ciasteczka i wlej do tortownicy.
- Włóż do piekarnika na 55-60 min. lub do momentu, aż środek będzie lekko ścięty. Przeciągnij nożem
- wokół krawędzi tortownicy, aby poluzować ciasto; ostudź przed zdjęciem obręczy.
- Teraz czas na relaks! Schłodź w lodówce 4 godziny przed podaniem.
Wartość odżywcza jednej porcji (sernik składa się z 16 porcji):
Kalorie – 360, tłuszcze nasycone – 15g, błonnik – 1g, białko – 6g, tłuszcz – 27g, węglowodany – 31g, cukry – 22g, sól – 0,3g