Pyszny prezent na Dzień Ojca? Sprawdź przepisy na ciasta z Oreo

Dziś Dzień Taty. Aby okazać wdzięczność i miłość tacie oraz sprawić, by poczuł się naprawdę wyjątkowo, nie potrzebne są kosztowe prezenty. W tym szczególnym dniu najważniejsza jest pamięć oraz gesty, które pokażą mu, jak ważny jest w życiu swojego dziecka. To może być wspólnie spędzony czas, który jest bezcenny albo własnoręcznie przygotowana niespodzianka, np. pyszne ciasto na bazie kultowych ciastek Oreo.

Tata to pierwszy autorytet dziecka. To osoba, która uczy jeździć na rowerze, pomaga wyjaśniać skomplikowane zjawiska i najlepiej doradza w potrzebie. Jest silnym wzorcem szeroko pojętej męskości, kompanem do wspólnych zabaw, troskliwym opiekunem i osobą, która daje maluchowi poczucie bezpieczeństwa. 23 czerwca to idealny pretekst do tego, aby podziękować mu za to wszystko. I nie chodzi o kupowanie drogich upominków, a najprostsze, ale płynące prosto z serca gesty, takie jak wspólne upieczenie ciasta i rozkoszowanie się nim na kanapie przy oglądaniu ulubionego filmu.

Marka Oreo przygotowała 3 przepisy na wyjątkowo pyszne ciasta, których przyrządzenie sprawi masę radości, a smak zachwyci każdego tatę.

BROWNIE Z PEANUT BUTTER OREO

Brownie z mocą masła orzechowego to superbrownie. Ciasteczka Peanut Butter Oreo umożliwiają przygotowanie prostego deseru wybrzmiewającego symfonią smaków.

Składniki (przepis na 36 mini porcji):

  • ciasteczka Peanut Butter Oreo – 1 opakowanie 154g
  • gorzka czekolada – 185g
  • masło (nie solone) – 185g
  • jaja – 3
  • cukier puder – 275g
  • mąka tortowa – 85g
  • kakao – 40g

Sposób przygotowania:

  1. Dawaj czadu! Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 20 cm kwadratową blachę papierem do pieczenia.
  2. Podgrzej czekoladę i masło w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie aż się roztopią, a następnie odstaw masę, żeby się schłodziła.
  3. Wymieszaj jaja i cukier w pojemnej misce, ubij do powstania puszystej masy.
  4. Dodaj czekoladową masę do jaj. Mąkę i kakao dosyp przez sito, a następnie ponownie wymieszaj.
  5. Skrusz ciasteczka Peanut Butter Oreo na ok. cztery kawałki.
  6. Powoli mieszaj masę, dodając kawałki ciasteczek.
  7. Wlej masę do blachy i piecz przez 25 minut aż wierzchnia warstwa będzie chrupka, a środek miękki.

Wartość odżywcza jednej porcji (1 blacha to 36 porcji, porcja to 35,5 g):

kalorie – 128, tłuszcze nasycone – 4g, błonnik – 0,4g, białko – 2g, tłuszcze – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,3g

CIASTO „ROCKY ROAD” Z OREO

Ciasteczka Oreo to wspaniała baza do niezapomnianego bloku czekoladowego – łatwego w

przygotowaniu, bez pieczenia

Składniki (przepis na 16 mini porcji):

  • ciasteczka Oreo Original – 100g
  • suszone morele, pocięte na kawałki – 25g
  • masło – 60g
  • czekolada mleczna – 150g
  • złocisty syrop (golden syrup) – 150g
  • małe marshmallows – 20g
  • rodzynki sułtanki – 25g

Sposób przygotowania:

  1. Masło, czekoladę i złocisty syrop umieść w miseczce nad wrzącą wodą. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki utworzą piękną masę.
  2. Podziel w rękach na ćwiartki każde ciasteczko Oreo.
  3. Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki (morele, marshmallows, rodzynki i pokrojone Oreo).
  4. Dodaj masę z czekolady, masła i syropu do suchych składników, a następnie wymieszaj.
  5. Przełóż powstałą mieszankę do kwadratowej (ok. 15 cm) blachy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.
  6. Teraz czas na relaks! Schłodź przysmak w lodówce przez 2 godziny lub do momentu ścięcia.
  7. Potnij na kwadraciki.

Wartości odżywcze w jednej porcji (1 blacha to 16 porcji):

kalorie – 124, tłuszcze nasycone – 4,1g, błonnik – 0,2g, białko – 1g, tłuszcz – 7g, węglowodany – 15g, cukry – 12g, sól – 0,2g

SERNIK OREO

Wystarczy skruszyć Twoje ulubione ciasteczka Oreo, aby stworzyć jeszcze pyszniejszy sernik!

Składniki (przepis na 16 porcji):

  • ciasteczka Oreo Original, przedzielone na pół – 36 ciasteczek
  • masło – 75g
  • twaróg, rozdrobniony – 680g
  • cukier – 150g
  • kwaśna śmietana – 230g
  • jaja – 4
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Skrusz 26 ciasteczek Oreo (bez kremu), uzyskując konsystencję bułki tartej; pozostałe 10 ciasteczek grubo posiekaj. Wymieszaj skruszone ciasteczka z masłem, a powstałą masę ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24cm.
  3. Zmiksuj w dużej misie twaróg z cukrem. Dodaj śmietanę i ekstrakt z wanilii; dobrze wymieszaj.
  4. Następnie dodaj kolejno jajka, mieszając powoli po każdym, na gładką masę. Dodaj posiekane ciasteczka i wlej do tortownicy.
  5. Włóż do piekarnika na 55-60 min. lub do momentu, aż środek będzie lekko ścięty. Przeciągnij nożem
  6. wokół krawędzi tortownicy, aby poluzować ciasto; ostudź przed zdjęciem obręczy.
  7. Teraz czas na relaks! Schłodź w lodówce 4 godziny przed podaniem.

Wartość odżywcza jednej porcji (sernik składa się z 16 porcji):

Kalorie – 360, tłuszcze nasycone – 15g, błonnik – 1g, białko – 6g, tłuszcz – 27g, węglowodany – 31g, cukry – 22g, sól – 0,3g