4 porcje, czas przygotowania 45 min
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, na średnim ogniu przysmażyć cebulę na złoty kolor, dodać posiekane w plastry pieczarki, posiekany drobno czosnek i mieszając smażyć kilka minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy robić zapiekankę. Pod patelnią zwiększyć ogień i wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, kiedy przyrumieni się dorzucić suszone zioła i chilli, zmniejszyć ogień i mieszać jeszcze przez 3 minuty. Dolać śmietankę i gotować razem przez około 5 minut. Zdjąć z ognia patelnię a na jej miejscu ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje przełożyć do naczynia żaroodpornego kurczaka, kukurydzę, groszek, pomidorki koktajlowe, wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowany, przecedzony makaron wymieszać z resztą składników. Wstawić do piekarnika na około 13 minut, wyjąć, posypać serem i wstawić na 3 kolejne minuty.
Podawać polane oliwą i posypane świeżą bazylią.