Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i groszkiem
Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i groszkiem
4 porcje, czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 250 g Warzywio 100% Warzyw w Formie Makaronu z Cieciorki i Kukurydzy
- 100 g Groszku Tradycyjnego Bez pozostałości pestycydów
- 100 g Kukurydzy Złocistej Bez pozostałości pestycydów
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 350 g piersi z kurczaka
- 6 średnich pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- łyżka suszonego tymianku
- łyżka suszonego oregano
- szczypta chili
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- 200 g żółtego sera lub mozzarelli do zapiekania
- garść liści bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, na średnim ogniu przysmażyć cebulę na złoty kolor, dodać posiekane w plastry pieczarki, posiekany drobno czosnek i mieszając smażyć kilka minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy robić zapiekankę. Pod patelnią zwiększyć ogień i wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, kiedy przyrumieni się dorzucić suszone zioła i chilli, zmniejszyć ogień i mieszać jeszcze przez 3 minuty. Dolać śmietankę i gotować razem przez około 5 minut. Zdjąć z ognia patelnię a na jej miejscu ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje przełożyć do naczynia żaroodpornego kurczaka, kukurydzę, groszek, pomidorki koktajlowe, wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowany, przecedzony makaron wymieszać z resztą składników. Wstawić do piekarnika na około 13 minut, wyjąć, posypać serem i wstawić na 3 kolejne minuty.
Podawać polane oliwą i posypane świeżą bazylią.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki