Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i groszkiem

Leniwe kolacje w miłym towarzystwie są dobrą okazją do złapania oddechu po całym dniu intensywnych zmagań. Prosty przepis na zapiekankę z Kukurydzą Złocistą i Groszkiem Tradycyjnym Bez pozostałości pestycydów, których brak jest potwierdzony badaniami, nie tylko uświetni wspólnie spędzony czas, ale również zadowoli zmysł smaku oraz zapewni odpowiednią regenerację. Dodatkowo korzystając z jakościowych produktów sprawdzonej marki Bonduelle, możemy być spokojni o zdrową i naturalną zawartość naszego talerza.

Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i groszkiem

4 porcje, czas przygotowania 45 min

Składniki:

  • 250 g Warzywio 100% Warzyw w Formie Makaronu z Cieciorki i Kukurydzy
  • 100 g Groszku Tradycyjnego Bez pozostałości pestycydów
  • 100 g Kukurydzy Złocistej Bez pozostałości pestycydów
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 6 średnich pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka suszonego oregano
  • szczypta chili
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g żółtego sera lub mozzarelli do zapiekania
  • garść liści bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, na średnim ogniu przysmażyć cebulę na złoty kolor, dodać posiekane w plastry pieczarki, posiekany drobno czosnek i mieszając smażyć kilka minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy robić zapiekankę. Pod patelnią zwiększyć ogień i wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, kiedy przyrumieni się dorzucić suszone zioła i chilli, zmniejszyć ogień i mieszać jeszcze przez 3 minuty. Dolać śmietankę i gotować razem przez około 5 minut. Zdjąć z ognia patelnię a na jej miejscu ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje przełożyć do naczynia żaroodpornego kurczaka, kukurydzę, groszek, pomidorki koktajlowe, wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowany, przecedzony makaron wymieszać z resztą składników. Wstawić do piekarnika na około 13 minut, wyjąć, posypać serem i wstawić na 3 kolejne minuty.

Podawać polane oliwą i posypane świeżą bazylią.