Wakacyjne grillowanie - co wrzucić na ruszt?

Sezon grillowy w pełni, a wakacyjna aura tylko sprzyja ucztowaniu pod chmurką. Oprócz tradycyjnych przysmaków, takich jak smakowite kiełbasy czy aromatyczne karkówki, warto urozmaicić grillowe menu. Na jakie dania postawić, by zaskoczyć gości podczas letniego przyjęcia w ogrodzie? Podpowiadamy!

Grillowe menu w innym wydaniu

Zwykle każdy grill wygląda podobnie – na ruszcie obok kiełbasy czy skrzydełek z kurczaka, głównie pieczemy chleb i warzywa. Jak się okazuje, bardzo rzadko eksperymentujemy z przysmakami z rusztu. To błąd, ponieważ istnieje wiele ciekawych i nieskomplikowanych propozycji, którymi możemy urozmaicić biesiadowanie z grillem w roli głównej. Jeśli nie masz pomysłu na zastąpienie tradycyjnych dań, postaw na pieczoną kaszankę z ziemniakami i tymiankiem oraz na szaszłyki z białej kiełbasy i ananasa w cytrynowej marynacie.

Zastanawiasz się jak je przyrządzić? Sprawdź nasze proste i szybkie przepisy.

Kaszanka z ziemniakami

Kaszanka z ziemniakamiKaszanka z ziemniakami fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • kaszanka grillowa JBB
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki czerwonej papryki i majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj i pokrój w większe kawałki. Polej oliwą i dopraw przyprawami. Kaszankę ułóż na ziemniaki. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i ząbki czosnku przekrojone na pół. Zapiekaj 190 stopni przez około 40 minut.

Szaszłyki z białą kiełbasą i ananasem

Szaszłyki z białą kiełbasą i ananasemSzaszłyki z białą kiełbasą i ananasem fot. materiały reklamowe

Składniki:

  • biała kiełbasa rusztowa #JBB
  • ananas

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki przyprawy do grilla
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Marynuj kiełbasę, a następnie pokrój ją na małe kawałki. Nakłuwaj na szpikulce kiełbasę na zmianę z ananasem. Grilluj.

Smacznego!