Niepowtarzalność czerwonej herbaty - Pu-Erh od marki Big-Active

Mimo że czerwona herbata nie jest tak popularna jak czarna czy zielona, ma szereg wyjątkowych właściwości, dla których warto choć raz jej spróbować. Aby w pełni poznać intensywny, niepowtarzalny smak herbaty Pu-Erh, najlepiej sięgnąć po odmianę wysokiej jakości oferowaną przez Big-Active, markę zrodzoną z prawdziwej pasji i zamiłowania do herbaty.

Najpopularniejsza czerwona herbata pochodzi z prowincji Yunnan lub Hunan w środkowo-południowych Chinach. Czyste górskie potwierze i mikroklimat wpływają na szczególne warunki uprawy herbacianych krzewów. Zerwane listki czerwonej herbaty suszy się w promieniach słońca, aby zachować jej wszystkie naturalne właściwości. Pu-Erh wyróźnia długi czas przygotowania i dojrzewania - trwający nawet do 5 lat, zanim przygotowana trafi na półki sklepowe.

Długo leżakowana odmiana pochodząca z oryginalnej plantacji leżącej w górach Li Xian Tai Qing w Chinach wyróżnia się czerwono-brązowym kolorem z rdzawymi refleksjami oraz intensywnym głębokim, lekko ziemistym aromatem, który zawdzięcza długiemu procesowi fermentacji. Pu-Erh doskonale komponuje się z cytrusowymi aromatami, tworząc bogatą kompozycję smakową. Czerwona odmiana herbaty jest znana z wielu dobroczynnych właściwości, a z uwagi na zawartość teiny może być zdrowszym zamiennikiem kawy.

Pu-Erh od Big-Active przypadną do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków. Marka oferuje herbatę wzbogaconą o świeże owocowe dodatki - Pu-Erh o smaku cytrynowym oraz o smaku grejfrutowym. Czerwoną herbatę najlepiej przygotowywać w temperaturze ok. 96°C i przykryć spodeczkiem. Czas parzenia wynosi ok. 4-5 minut.

Czerwona herbata to nie tylko wyjątkowy napój, lecz także doskonały dodatek do… deserów! Polecamy przygotowanie galaretki z herbaty czerowej Pu-Erh z jogurtem i musem truskawkowym.

SKŁADNIKI:

  • 300 ml wody
  • 2 saszetki Herbaty czerwonej Pu-Erh
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • miód, cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)

MUS TRUSKAWKOWY:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Herbatę zaparzyć, posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, odstawić tylko do lekkiego przestudzenia, a następnie wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  2. Przelać do dwóch szklanek, wstawić do lodówki ustawiając je pod kątem i zostawić na minimum 45 minut, aby płyn stężał.
  3. W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać.
  4. Kiedy truskawki zaczną wrzeć, poddusić przez około 4-5 minut i odstawić z palnika. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
  5. Ułożyć na galaretce warstwę musu truskawkowego, a przed podaniem wierzch zwieńczyć jogurtem naturalnym.
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.