Najpopularniejsza czerwona herbata pochodzi z prowincji Yunnan lub Hunan w środkowo-południowych Chinach. Czyste górskie potwierze i mikroklimat wpływają na szczególne warunki uprawy herbacianych krzewów. Zerwane listki czerwonej herbaty suszy się w promieniach słońca, aby zachować jej wszystkie naturalne właściwości. Pu-Erh wyróźnia długi czas przygotowania i dojrzewania - trwający nawet do 5 lat, zanim przygotowana trafi na półki sklepowe.
Długo leżakowana odmiana pochodząca z oryginalnej plantacji leżącej w górach Li Xian Tai Qing w Chinach wyróżnia się czerwono-brązowym kolorem z rdzawymi refleksjami oraz intensywnym głębokim, lekko ziemistym aromatem, który zawdzięcza długiemu procesowi fermentacji. Pu-Erh doskonale komponuje się z cytrusowymi aromatami, tworząc bogatą kompozycję smakową. Czerwona odmiana herbaty jest znana z wielu dobroczynnych właściwości, a z uwagi na zawartość teiny może być zdrowszym zamiennikiem kawy.
Pu-Erh od Big-Active przypadną do gustu każdemu miłośnikowi niebanalnych smaków. Marka oferuje herbatę wzbogaconą o świeże owocowe dodatki - Pu-Erh o smaku cytrynowym oraz o smaku grejfrutowym. Czerwoną herbatę najlepiej przygotowywać w temperaturze ok. 96°C i przykryć spodeczkiem. Czas parzenia wynosi ok. 4-5 minut.
Czerwona herbata to nie tylko wyjątkowy napój, lecz także doskonały dodatek do… deserów! Polecamy przygotowanie galaretki z herbaty czerowej Pu-Erh z jogurtem i musem truskawkowym.
DODATKOWO: