Sałatki to bardzo wdzięczne dania, które doskonale się sprawdzają o każdej porze dnia. Można je przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu zadowolą wszystkich niezależnie od upodobań kulinarnych, w tym osoby na rygorystycznych dietach. Stanowią przekąskę, samodzielną potrawę, jak i przystawkę do codziennego dania głównego, uroczystych przyjęć czy romantycznych kolacji. Zarówno w wersji wegetariańskiej, mięsnej, jak i owocowej stanowią bogactwo smaku, cennych składników odżywczych, a także wrażeń kulinarnych.
Aby podkreślić smak sałatek i wydobyć z nich to, co najlepsze, potrzebna jest odpowiednio skomponowana mieszanka ziół i przypraw. Należy z nich korzystać z umiarem, by nie zdominowały smaku sałatki. Suszone powinny być używane na początku gotowania, by uwolnić smak. Stosuje się ich mniej niż świeżych - są bardziej intensywne i esencjonalne, wręcz gwarantują potrawom więcej smaku. Przed dodaniem zioła najlepiej rozetrzeć w palcach.
Skrupulatnie dobrany wachlarz ziół i przypraw Appetita pozwoli zamienić każdą sałatkę w kulinarne dzieło sztuki. Z sałatkami ziemniaczanymi dobrze komponuje się pieprz czarny, koperek i pietruszka, z ryżowymi – imbir. Do surówki z kapusty idealny jest kminek, a do ćwikły poza kminkiem cząber, natka pietruszki i goździki. W sałatce caprese musi znaleźć się bazylia. Do sałatek z pomidorów pasuje – szczypiorek i koper, z rzodkiewki – kminek i szczypiorek, z zielonego groszku – estragon, cząber i melisa, z ogórków – koper, papryka, czosnek, a do owocowych – mięta, cynamon i kardamon.
Cząber ma przyjemny zapach i pikantny smak, dlatego należy używać go z umiarem. Jest często stosowany do sałatek ziemniaczanych, mięsnych oraz fasolowych. Tymianek służy jako pikantny dodatek do sałatek z fasoli i cukinii. Ostrości i aromatu sałatkom nadadzą pieprze czarny oraz zielony. Natka pietruszki będzie pomocna do przygotowania większości sałatek, jak również surówek (poza słodkimi). Do dipów i dresingów do sałat warto dodać kurkumę, czosnek, paprykę czy zioła prowansalskie.
Dla osób zabieganych oraz tych, którzy chcą skorzystać z gotowych rozwiązań, idealne będą Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz – autorska mieszanka ikony smaku i stylu. Kompozycja została skomponowana wyłącznie z naturalnych składników – ziół i przypraw. Nie zawiera glutaminianu sodu, maltodekstryny, konserwantów, barwników ani ekstraktu drożdżowego. Bazuje na soli morskiej, która zawiera znacznie więcej składników mineralnych i ma intensywniejszy smak niż zwykła sól kuchenna. Receptura Ewy Wachowicz znakomicie dopełnia smak warzyw ziołowym aromatem i smakiem. Doskonale doprawi różne sałatki oraz surówki np. surówkę z białej rzodkwi i marchewki, letnią sałatkę z granatem i pomarańczą, ryżową sałatkę z łososiem, jogurtowego colesława z jabłkiem i czerwoną kapustą czy sałatkę z ciecierzycą i awokado.
Surówka z białej rzodkwi i marchewki:
Składniki:
Wykonanie: Na tarce o grubych oczkach zetrzeć rzodkiew i marchewki. Olej, miód i sok z cytryny połączyć w miseczce razem z ziołami do sałatek. Polać surówkę otrzymanym sosem, posypać pieprzem i dodać orzechy włoskie. Surówkę należy schłodzić w lodówce i podawać jako dodatek do dań głównych.
Letnia sałatka z granatem i pomarańczą:
Składniki:
Wykonanie: W małym garnku zagotować wodę, dodać kaszę, przykryć i gotować przez 10 minut. Bulgur odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odstawić. Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białe błony, a następnie wykrawać ze środka cząstki owocu. Buraka obrać, pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z zimną kaszą. Przygotowane składniki przełożyć do dużej miski. Granat przekroić na pół, wyjąć pestki i posypać nimi sałatkę. Na górę ułożyć pomarańcze. W miseczce połączyć przyprawę do sałatek, olej i miód, powstałym sosem polać pomarańcze. Na wierz sałatki dodać świeżą kolendrę i pistacje.
Ryżowa sałatka z łososiem:
Składniki:
Wykonanie: Ryż ugotować na sypko. Łososia i awokado pokroić w kostkę. Musztardę, śmietanę, serek, majonez, zioła do sałatek i czosnek mielony wymieszać w miseczce. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki sałatki układać warstwowo w okrągłej misce w następującej kolejności: połowę łososia, ryż, awokado, sos śmietanowo-musztardowy, połowę łososia. Całość posypać serem. Sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Jogurtowy colesław z jabłkiem i czerwoną kapustą:
Składniki:
Wykonanie: Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i jabłko. Kapustę drobno pokroić. Przygotować sos - majonez, jogurt, chrzan i sok z cytryny połączyć w miseczce razem z ziołami do sałatek. Sos wymieszać z warzywami. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Sałatka z ciecierzycą i awokado:
Składniki:
Sos:
Wykonanie: Szpinak umyć, awokado i ogórki obrać i pokroić w kostkę po czym umieścić w dużej misce. Dodać pomidorki koktajlowe, opłukaną na sicie ciecierzycę, wymieszać. Wszystkie składniki na sos przełożyć do małego słoiczka, zakręcić słoik, wstrząsnąć do uzyskania jednolitej konsystencji i polać sałatkę.