Klasyczne koktajle, które każdy znać powinien

Koktajle z roku na rok stają się w Polsce coraz popularniejsze. W ciepłe dni idealnie chłodzą i orzeźwiają, jesienią i zimą wspaniale rozgrzewają. Jak się okazuje, historia koktajli wywodzi się z Anglii i sięga aż XVIII wieku. W XIX zyskały one na popularności także poza jej granicami, a po dziś dzień są chętnie pite na całym świecie. Kilka z nich weszło na stałe do kanonu sztuki barmańskiej. Warto je poznać, a najlepiej także spróbować podczas rozpoczynającego się już 23 września w 8 miastach festiwalu sztuki koktajlowej World Class Cocktail Festival.

W dosłownym tłumaczeniu angielski coctail oznacza „ogon mieszańca” lub „koguci ogon”. Pierwsza nazwa pochodzi z torów wyścigów konnych, gdzie mianem coctail określano konie niepełnej krwi. Koguci ogon natomiast wywodzi się z faktu, iż alkohole wlewane do kieliszka przed zmieszaniem układają się w różnokolorowe warstwy. Najprościej rzecz ujmując, koktajl to mieszanie w różnych proporcjach alkoholi mocnych, likierów, win, syropów, piw i aromatycznych dodatków w ściśle określonych proporcjach, dzięki czemu uzyskuje się napój finalny o wyrafinowanym i niespotykanym smaku.

Podczas World Class Cocktail Festival startującego 23 września w 8 miastach będzie można spróbować ponad 300 koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. To święto kultury koktajlowej będzie doskonałą okazją do odkrywania klimatu nowych miejsc, poznania talentów najlepszych barmanów i degustacji koktajli przygotowywanych zgodnie z najnowszymi, światowymi trendami. Goście znajdą zarówno koktajle wytrwane jak i słodkie, orzeźwiające i rozgrzewające.

Tymczasem poznajmy światowe klasyki koktajlowe, które zdobyły największą popularność na świecie.

- Martini dry – bazę stanowi gin (choć jak wiemy, James Bond wolał wódkę), do tego dodawany jest biały wermut, zielone oliwki i kostki lodu. Koktajl podawany jest w kieliszku na wysokiej nóżce, do którego wrzucamy jedną oliwkę. Drink można też wykonać w wersji słodkiej - wówczas wermut powinien być słodki, a nie wytrwany, a oliwki należy zastąpić wiśniami koktajlowymi.

- Cuba libre – koktajl na bazie rumu (białego lub ciemnego), coca cola, zielona papryczka, plasterki cytryny oraz kostki lodu. Drink podawany jest w wysokich szklankach koktajlowych.

- Manhattan – jeden z najbardziej klasycznych i popularnych drinków na świecie. Tradycyjnie uznaje się, że powinien być wykonany z amerykańską żytnią whiskey, jednak można użyć także bourbon whiskey. Do tego dodawany jest czerwony słodki wermut, angostura, lód oraz wiśnie koktajlowe. Podawany jest w prostych szklankach lub kieliszkach na wysokiej nóżce.

- Black Russian – prosty i słodki koktajl na bazie likieru kawowego i wódki. W wersji white rusian na wierzch drinka dodajemy słodką śmietankę lub skondensowane mleko.

- Margarita – drink na bazie tequili, do której dodawany jest likier pomarańczowy Cointreau, sok cytrynowy oraz kostki lodu. Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta.

- Black Velvet – irlandzki drink na bazie piwa. Składa się z ciemnego piwa Guinness, oraz wytrawnego szampana. Zarówno produkty jak i szklanki powinny być mocno zmrożone przed przygotowaniem drinka.

World Class Cocktail Festival

Daty Festiwalu: 23 września - 4 października 2020 r.

Rezerwacje: na www.CocktailFestival.pl

Lokalizacje: Kraków, Łódź, Poznań, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław, Śląsk

Pełna lista koktajlbarów: www.CocktailFestival.pl

Copyright © Agora SA