Jesienne must have z Vegetą Natur. Jakich warzyw nie może zabraknąć w twojej kuchni o tej porze roku?

Dynia to niewątpliwy symbol jesieni i wdzięczny bohater wielu dań. Jednak o tej porze roku warto sięgnąć też po inne warzywa, które wzmocnią naszą odporność, takie jak kalafior, kapusta, buraki, czy często zaniedbywana brukselka. Dzięki nim przygotujesz niezwykłe potrawy, które oczarują podniebienia wszystkich domowników. Gwarancję smaku zapewnią im przyprawy z linii Vegeta Natur - inspirowane naturą, bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i aromatów

Kolorowa, pełna witamin i… smaczna. Właśnie taka może być jesień. Bogactwo warzyw dostępnych o tej porze roku pozwala na stworzenie nieskończonej ilości zachwycających smakiem dań. Poznaj top 5 jesiennych warzyw, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

  1. Dynia - królowa jesiennego menu. Nadaje się idealnie do przygotowania sycących zup, placków, farszu do naleśników oraz dań z makaronem czy kaszą. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami zasmakuje nawet największym przeciwnikom warzyw. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, dynia ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na kondycję skóry.
  2. Kalafior - można go gotować, zapiekać, smażyć, a także jeść na surowo. Doskonały jako składnik zapiekanek, dań warzywnych, kotletów czy zup. Smakuje też dobrze z samym sosem, jako szybka przekąska. Jest bogatym źródłem wielu witamin, m.in. C, K, witamin z grupy B, a także mikroelementów.
  3. Burak - niekwestionowany król zup, sałatek czy zapiekanek i tart. Nadaje daniom intensywny karminowy kolor. Zawiera duże ilości żelaza, a także potasu czy magnezu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  4. Kapusta - idealna do sałatek oraz jako składnik zup, farszy czy podstawa bigosu. Jest świetnym dodatkiem do mięsnych, rozgrzewających dań. Co ważne, jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości witaminy C.
  5. Brukselka - przypomina małą kapustę, lecz cieszy się dużo mniejszą popularnością, przede wszystkim z uwagi na swój charakterystyczny smak i zapach. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy i dodatki, aby z powodzeniem włączyć to odżywcze warzywo, bogate m.in. w witaminy A, C i E, do menu. Brukselka sprawdzi się świetnie w towarzystwie innych warzyw, jako składnik zup, sałatek czy zapiekanek, a także… solo.

Nadaj potrawom charakter z Vegetą Natur

Poza najlepszej jakości składnikami, kluczem do stworzenia doskonałego dania, są odpowiednie dodatki. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak potraw, a nawet nada im całkiem nowego charakteru. Podczas przygotowywania jesiennych posiłków przydadzą się wysokiej jakości przyprawy inspirowane naturą z linii Vegeta Natur. To innowacyjne produkty – przyprawa w płynie, kostki bulionowe, a także mieszanki przypraw – bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów, dzięki którym każda przygoda w kuchni zakończy się kulinarnym sukcesem.

Zainspiruj się pomysłami od Vegety Natur!

Sałatka z pieczoną dynią, serem feta i nasionami granatuSałatka z pieczoną dynią, serem feta i nasionami granatu fot. materiał reklamowy



Składniki:

  • mała dynia
  • 150 g sera feta
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw
  • 1 owoc granatu
  • oliwa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Miąższ dyni pokroić w kostkę lub paski, posypać Vegetą Natur do pieczonych warzyw, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temperaturze 200 st. przez ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka. Na talerzu wyłożyć upieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta, ziarnami granatu i drobno posiekaną natką.

Hummus z kalafiora

Składniki:

  • pół główki kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • Vegeta Natur w płynie
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • pestki słonecznika
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Ugotowany kalafior zblendować z dodatkiem kilku kropel Vegety Natur w płynie, oliwą, pastą tahini i ząbkiem czosnku. Posypać nasionami słonecznika i kolendrą. Podawać z tortillą, pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Kasza pęczak z pieczonym burakiem

Kasza pęczak z pieczonym burakiemKasza pęczak z pieczonym burakiem fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 2 buraki
  • Vegeta Natur do pieczonych warzyw
  • oliwa
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 150 g sera feta
  • garść rukoli

Sposób przygotowania:

Buraki obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie Vegeta Natur do pieczonych warzyw i oliwie. Piec w 180 st. przez ok. 30 min. Ugotować kaszę pęczak. Dodać rozdrobniony ser feta. Wymieszać. Na wierzch wyłożyć rukolę. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięs.

Pieczona karkówka z kapustą

Pieczona karkówka z kapustąPieczona karkówka z kapustą fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 700 g karkówki
  • główka kapusty, np. włoskiej
  • Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty
  • Vegeta Natur do karkówki
  • ketchup
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić na szerokie plastry. Główkę kapusty również pokroić na szerokie paski, ok. 1,5 cm. Karkówkę posypać przyprawą Vegeta Natur do karkówki oraz pieprzem, dodać keczup i dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie karkówkę i kapustę - plastry kapusty posypać przyprawą Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty. Pozostałą marynatą polewać wierzch dania i zapiekać przez ok. 1 godz. 15 minut, w temperaturze 180 st. Podawać z warzywami, np. zapiekanymi ziemniakami i marchewką.

Brukselka z patelni

Brukselka z patelniBrukselka z patelni fot. materiał reklamowy

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • oliwa
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • połówka cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brukselkę pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić połówki brukselek. Dodać Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i łyżeczkę miodu do smaku. Smażyć około 5 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.