Jesienne must have z Vegetą Natur. Jakich warzyw nie może zabraknąć w twojej kuchni o tej porze roku?
Kolorowa, pełna witamin i… smaczna. Właśnie taka może być jesień. Bogactwo warzyw dostępnych o tej porze roku pozwala na stworzenie nieskończonej ilości zachwycających smakiem dań. Poznaj top 5 jesiennych warzyw, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
- Dynia - królowa jesiennego menu. Nadaje się idealnie do przygotowania sycących zup, placków, farszu do naleśników oraz dań z makaronem czy kaszą. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami zasmakuje nawet największym przeciwnikom warzyw. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, dynia ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na kondycję skóry.
- Kalafior - można go gotować, zapiekać, smażyć, a także jeść na surowo. Doskonały jako składnik zapiekanek, dań warzywnych, kotletów czy zup. Smakuje też dobrze z samym sosem, jako szybka przekąska. Jest bogatym źródłem wielu witamin, m.in. C, K, witamin z grupy B, a także mikroelementów.
- Burak - niekwestionowany król zup, sałatek czy zapiekanek i tart. Nadaje daniom intensywny karminowy kolor. Zawiera duże ilości żelaza, a także potasu czy magnezu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Kapusta - idealna do sałatek oraz jako składnik zup, farszy czy podstawa bigosu. Jest świetnym dodatkiem do mięsnych, rozgrzewających dań. Co ważne, jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości witaminy C.
- Brukselka - przypomina małą kapustę, lecz cieszy się dużo mniejszą popularnością, przede wszystkim z uwagi na swój charakterystyczny smak i zapach. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy i dodatki, aby z powodzeniem włączyć to odżywcze warzywo, bogate m.in. w witaminy A, C i E, do menu. Brukselka sprawdzi się świetnie w towarzystwie innych warzyw, jako składnik zup, sałatek czy zapiekanek, a także… solo.
Nadaj potrawom charakter z Vegetą Natur
Poza najlepszej jakości składnikami, kluczem do stworzenia doskonałego dania, są odpowiednie dodatki. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak potraw, a nawet nada im całkiem nowego charakteru. Podczas przygotowywania jesiennych posiłków przydadzą się wysokiej jakości przyprawy inspirowane naturą z linii Vegeta Natur. To innowacyjne produkty – przyprawa w płynie, kostki bulionowe, a także mieszanki przypraw – bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów, dzięki którym każda przygoda w kuchni zakończy się kulinarnym sukcesem.
Zainspiruj się pomysłami od Vegety Natur!
Sałatka z pieczoną dynią, serem feta i nasionami granatu fot. materiał reklamowy
Składniki:
- mała dynia
- 150 g sera feta
- Vegeta Natur do pieczonych warzyw
- 1 owoc granatu
- oliwa
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Miąższ dyni pokroić w kostkę lub paski, posypać Vegetą Natur do pieczonych warzyw, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temperaturze 200 st. przez ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka. Na talerzu wyłożyć upieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta, ziarnami granatu i drobno posiekaną natką.
Hummus z kalafiora
Składniki:
- pół główki kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- Vegeta Natur w płynie
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki pasty tahini
- pestki słonecznika
- kolendra
Sposób przygotowania:
Ugotowany kalafior zblendować z dodatkiem kilku kropel Vegety Natur w płynie, oliwą, pastą tahini i ząbkiem czosnku. Posypać nasionami słonecznika i kolendrą. Podawać z tortillą, pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Kasza pęczak z pieczonym burakiem
Kasza pęczak z pieczonym burakiem fot. materiał reklamowy
Składniki:
- 2 buraki
- Vegeta Natur do pieczonych warzyw
- oliwa
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 150 g sera feta
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Buraki obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie Vegeta Natur do pieczonych warzyw i oliwie. Piec w 180 st. przez ok. 30 min. Ugotować kaszę pęczak. Dodać rozdrobniony ser feta. Wymieszać. Na wierzch wyłożyć rukolę. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięs.
Pieczona karkówka z kapustą
Pieczona karkówka z kapustą fot. materiał reklamowy
Składniki:
- 700 g karkówki
- główka kapusty, np. włoskiej
- Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty
- Vegeta Natur do karkówki
- ketchup
- pieprz
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na szerokie plastry. Główkę kapusty również pokroić na szerokie paski, ok. 1,5 cm. Karkówkę posypać przyprawą Vegeta Natur do karkówki oraz pieprzem, dodać keczup i dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie karkówkę i kapustę - plastry kapusty posypać przyprawą Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty. Pozostałą marynatą polewać wierzch dania i zapiekać przez ok. 1 godz. 15 minut, w temperaturze 180 st. Podawać z warzywami, np. zapiekanymi ziemniakami i marchewką.
Brukselka z patelni
Brukselka z patelni fot. materiał reklamowy
Składniki:
- 500 g brukselki
- oliwa
- Vegeta Natur z czosnkiem
- połówka cytryny
- łyżeczka miodu
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselkę pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić połówki brukselek. Dodać Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i łyżeczkę miodu do smaku. Smażyć około 5 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć