Kolorowa, pełna witamin i… smaczna. Właśnie taka może być jesień. Bogactwo warzyw dostępnych o tej porze roku pozwala na stworzenie nieskończonej ilości zachwycających smakiem dań. Poznaj top 5 jesiennych warzyw, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Poza najlepszej jakości składnikami, kluczem do stworzenia doskonałego dania, są odpowiednie dodatki. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak potraw, a nawet nada im całkiem nowego charakteru. Podczas przygotowywania jesiennych posiłków przydadzą się wysokiej jakości przyprawy inspirowane naturą z linii Vegeta Natur. To innowacyjne produkty – przyprawa w płynie, kostki bulionowe, a także mieszanki przypraw – bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i konserwantów, dzięki którym każda przygoda w kuchni zakończy się kulinarnym sukcesem.
Sałatka z pieczoną dynią, serem feta i nasionami granatu fot. materiał reklamowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Miąższ dyni pokroić w kostkę lub paski, posypać Vegetą Natur do pieczonych warzyw, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blaszce i zapiekać w temperaturze 200 st. przez ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka. Na talerzu wyłożyć upieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta, ziarnami granatu i drobno posiekaną natką.
Hummus z kalafiora
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowany kalafior zblendować z dodatkiem kilku kropel Vegety Natur w płynie, oliwą, pastą tahini i ząbkiem czosnku. Posypać nasionami słonecznika i kolendrą. Podawać z tortillą, pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Kasza pęczak z pieczonym burakiem
Kasza pęczak z pieczonym burakiem fot. materiał reklamowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie Vegeta Natur do pieczonych warzyw i oliwie. Piec w 180 st. przez ok. 30 min. Ugotować kaszę pęczak. Dodać rozdrobniony ser feta. Wymieszać. Na wierzch wyłożyć rukolę. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięs.
Pieczona karkówka z kapustą
Pieczona karkówka z kapustą fot. materiał reklamowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na szerokie plastry. Główkę kapusty również pokroić na szerokie paski, ok. 1,5 cm. Karkówkę posypać przyprawą Vegeta Natur do karkówki oraz pieprzem, dodać keczup i dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie karkówkę i kapustę - plastry kapusty posypać przyprawą Vegeta Natur do bigosu i dań z kapusty. Pozostałą marynatą polewać wierzch dania i zapiekać przez ok. 1 godz. 15 minut, w temperaturze 180 st. Podawać z warzywami, np. zapiekanymi ziemniakami i marchewką.
Brukselka z patelni
Brukselka z patelni fot. materiał reklamowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Brukselkę pokroić na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić połówki brukselek. Dodać Vegetę Natur z czosnkiem, pieprz i łyżeczkę miodu do smaku. Smażyć około 5 minut. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.