3 listopada przypada Światowy Dzień Kanapki. Inspirujące PRZEPISY na roślinne kanapki od erVagana

Zdrowa, pożywna, smaczna, a przy tym prosta w przygotowaniu - taka właśnie jest kanapka! 3 listopada obchodzi swoje święto - znane jako Światowy Dzień Kanapki.

Przyszłość jest roślinna, a nasze wybory mają znaczenie. Dlatego przygotowując codzienne śniadanie, sięgajmy po roślinne produkty. Pomoże nam w tym inicjatywa „Śniadaniowi Roślinożercy” i poniższe przepisy erVegana na roślinne śniadania. Warto świętować Światowy Dzień Kanapki – wspólnie z marką Flora. Z pewnością będzie pysznie!

Tost z awokado i suszonymi pomidorami z rukolą i chili

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny Flora Original
  • 1 awokado
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 garści rukoli
  • 1 świeże chili
  • sól, pieprz

1. Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Pokrój je na w miarę równe plasterki i oprósz odrobiną soli. Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobne paski.

2. Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni. Zaraz po ściągnięciu ze źródła ciepła posmaruj je Florą i ułóż na nich kolejno: plastry awokado, świeże chilli, rukolę oraz posiekane suszone pomidory. Całość na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem i zajadaj ze smakiem, póki kanapka jest ciepła. Smacznego!

Kanapka z pastą z pieczonego czosnku, blanszowanym porem i grillowaną cukinią na sałacie rzymskiej

3 listopada przypada Światowy Dzień Kanapki. Inspirujące PRZEPISY na roślinne kanapki od erVagana3 listopada przypada Światowy Dzień Kanapki. Inspirujące PRZEPISY na roślinne kanapki od erVagana fot. materiały reklamowe

  • 2 bułki polne
  • 2 łyżeczki margaryny Flora Original
  • 2 główki czosnku
  • ½ jasnozielonej i białej części małego pora
  • kilka plastrów grillowanej cukinii
  • 2 szczypty ulubionych kiełków
  • sól, pieprz

1. Nie obieraj czosnku, ale przekrój jego główki w połowie w poprzek tak, aby było widać pojedyncze ząbki w przekroju. Umieść je w małym naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem około 25 minut, aż miąższ ząbków będzie miękki. Wyciśnij go do małej miseczki i utrzyj z odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj czosnek z Florą.

2. Posiekaj pora na małe piórka. Przelej go wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.

3. Cukinię pokrój i zgrilluj.

4. Bułki przekrój na dwie połówki i posmaruj pastą czosnkową. Następnie rozłóż na każdej z nich liście sałaty rzymskiej, plastry grillowanej cukinii. Kolejno posmaruj pastą z pieczonego czosnku, nałóż na nią wcześniej przygotowanego pora. Dodaj kiełki, nałóż drugą połówkę bułki i gotowe. Smacznego!

Flora – 100% roślinna

Idealnym uzupełnieniem diety roślinnej są w 100% roślinne produkty marki Flora — Flora Original, Flora Light i Flora Gold, powstałe na bazie wysokiej jakości olejów roślinnych: słonecznikowego, lnianego i rzepakowego. Produkty stanowią doskonałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Charakteryzuje je także świetny smak. Są odpowiednie dla wegan i wegetarian, nie zawierają też konserwantów. Flora Light to produkt, po który sięgać mogą także osoby z nietolerancją laktozy. Produkty marki Flora doskonale wpisują się w ideę zbilansowanej diety roślinnej, a przy tym pomagają zadbać o zdrowie serca.