Gęsina na św. Marcina - gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz

11 listopada na imieninach Świętego Marcina króluje. gęsina. Aby przybliżyć tradycję spożywania tego szlachetnego mięsa, najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni, Ewa Wachowicz specjalnie dla marki Appetita przygotowała autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej.

Obchody Święta Niepodległości i Dnia Świętego Marcina to doskonałe okazje, by zaserwować gęsinę, która idealnie sprawdzi się do dań popisowych. Gęś ma najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko w listopadzie.

Niedocenianą, a jednocześnie coraz bardziej popularną w Polsce gęsinę można przygotować na wiele sposobów. Kulinarną przygodę z nią warto rozpocząć od sprawdzonych przepisów. Gęsina przygotowana według autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita uświetni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. Gęś faszerowaną kapustą czy gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną zachwycą smakiem i niezwykłym aromatem.

Gęś faszerowana kapustą

Składniki:

  • cała gęś (4-5 kg)
  • sól
  • majeranek Appettita
  • tymianek Appettita
  • 250 g boczku w plastrach
  • 2 szklanki miodu pitnego

Farsz

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka tłuszczu z gęsi
  • 250 g boczku
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g suszonych grzybów (namoczonych)

Opis przygotowania:

Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.

Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.

Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną

Składniki:

  • 4 gęsie nóżki
  • 2 łyżeczki Tymianku Appetita
  • sól czosnkowa Appetita
  • 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.

Producent: Colian Sp. z o.o.

Marka: Appetita

Produkty:

  • Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Sól czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
Copyright © Agora SA