Podczas jesiennego przesilenia wielu z nas może odczuwać spadek energii i dobrego samopoczucia. Tym bardziej warto przemyśleć codzienne przyzwyczajenia i sprawdzić, co można zrobić dla swojego organizmu. Najlepiej zacząć od rana. Sen to zarówno czas regeneracji, jak i przerwa w dostarczaniu ciału niezbędnej energii. Poziom glukozy we krwi jest znacznie obniżony, co może skutkować porannym rozdrażnieniem. Dlatego śniadanie należy spożyć najpóźniej pół godziny po wstaniu z łóżka. Posiłek ten jest kluczowy dla uzupełnienia składników odżywczych, które warunkują właściwe funkcjonowanie, niezależnie od tego, czy mamy przed sobą wysiłek umysłowy czy fizyczny.
Od czego zacząć? Na śniadanie szczególnie polecane są produkty bogate w białko: twarogi, jogurty, kefiry, serki do smarowania. To one zapewniają poczucie sytości, pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi oraz wspomagają przemianę materii, pobudzając organizm po czasie nocnego odpoczynku. W jadłospisie warto także umieścić produkty zbożowe (w tym pieczywo razowe lub żytnie), warzywa oraz owoce. Jak to wszystko połączyć? Kanapki to klasyka i dla wielu osób punkt obowiązkowy w codziennym menu. Niech jesienią będą jak najbardziej kolorowe. Kromkę z masłem i serem żółtym warto zamienić na grzankę z twarogiem i miodem. Odrobina elegancji z rana? Tosty z delikatnym serkiem do smarowania z Piątnicy wzbogacone grillowaną gruszką albo figami prezentują się bardzo szykownie i zaskakują wyrafinowanym smakiem.
Wiosna i lato sprzyjały różnorodnym aktywnościom, a sezonowe warzywa oraz owoce pomagały w komponowaniu jadłospisu. Jesień to czas, kiedy chęć dbania o kondycję często przegrywa z pokusą zanurzenia się w wygodnym fotelu z porcją kalorycznych smakołyków. O dobre nawyki należy dbać przez cały rok, a zbilansowane śniadanie to idealny do tego wstęp.
Wiele mówi się na temat pozytywnego wpływu sportu na zdrowie, ale warto pamiętać, że podstawą aktywnego trybu życia powinien być też urozmaicony jadłospis oraz regularne posiłki. Wbrew obiegowej opinii, rezygnacja ze śniadania nie pomoże schudnąć, za to może mieć wiele negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. Regularne jedzenie śniadań wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, zapobiegając otyłości. Pierwszy posiłek dnia pomaga kontrolować apetyt, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko podjadania niezdrowych przekąsek lub przejadania się w porze obiadu.
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Dla osób, którym rano zawsze brakuje czasu, polecamy koktajle – do przygotowania w kilka minut. Ogromną zaletą tego rodzaju specjałów jest fakt, że do ich zrobienia wykorzystamy
produkty, które zazwyczaj mamy w kuchni. Wystarczy kilka dowolnych owoców, Mleko Wiejskie lub jogurt naturalny z Piątnicy, ulubione dodatki, np. miód czy orzechy – i wyborne śniadanie gotowe.
Gdy mowa o wartościowych posiłkach, nie sposób pominąć owsianki. Płatki owsiane, orkiszowe czy kasza jaglana to doskonała alternatywa dla popularnych płatków śniadaniowych, w których składzie dominują cukry proste. Owsianka nie tylko daje uczucie sytości na dłużej, ale też zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Można ją przygotować błyskawicznie, zalewając płatki owsiane Mlekiem Wiejskim z Piątnicy, dodać ulubione bakalie lub owoce i po ok. 5-10 min. możemy cieszyć się doskonałym smakiem pożywnej owsianki! A co w przypadku, gdy powinniśmy unikać w diecie laktozy? W ofercie Piątnicy znajdują się produkty bez laktozy, dzięki którym nie trzeba rezygnować z ulubionych przysmaków, na bazie mleka czy serka wiejskiego.
Poranny posiłek powinien być przyjemnością, a nie tylko sposobem na uciszenie burczącego brzucha. Śniadanie na słodko może być pyszne i naprawdę sycące, jednak nie warto sprowadzać do go kupowanej w biegu drożdżówki lub czekoladowego batona! Tego typu produkty dają jedynie chwilowe poczucie sytości, które szybko znika, nie dostarczając potrzebnych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo mogą zmienić się w zły nawyk żywieniowy, którego trudno będzie się pozbyć.
Co powiecie na śniadanie w stylu amerykańskim? Pancakes to puszyste placuszki, które cieszą się dużą popularnością nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Trudno się dziwić: aksamitne ciasto, porcja gęstego syropu klonowego i ulubione dodatki to przepis na udany poranek. Do ich zrobienia można użyć także mąki pełnoziarnistej, podobnie zresztą jak do delikatnych racuchów albo jogurtowych placków. Warto skorzystać z pomysłu na dodanie do nich homogenizowanego serka waniliowego z Piątnicy – taki aromat przywoła do stołu największego śpiocha.
Rano nie przepadacie za słodkimi smakami? Gdy przychodzi ochota na ciepły posiłek, na wysokości zadania stają jajecznice oraz omlety. Pasty jajeczne z dodatkiem piątnickiego twarogu, cebulki oraz szczypty pieprzu też są znakomitym pomysłem na śniadanie. Zaskoczcie swoich bliskich wytrawnymi goframi z jajkiem sadzonym, plastrem bekonu i świeżymi warzywami, np. szpinakiem i pomidorami. Wytrawne śniadanie to dobra okazja do uwzględnienia w diecie warzyw w postaci surowej, które stanowią podstawę piramidy żywienia i źródło witamin oraz antyoksydantów, a mimo to często bywają pomijane. Do wyjścia z domu zostało naprawdę niewiele czasu? Nie rezygnujcie ze śniadania. Dobrze mieć pod ręką serek wiejski z Piątnicy, który z dodatkiem wędzonego łososia, rzodkiewki albo ogórka zamieni się błyskawicznie w lekki, pyszny posiłek.
Jesień nie musi oznaczać nudy w jadłospisie! Wystarczy kilka smakowitych pomysłów, by zawsze zaczynać dzień od pysznego, pełnowartościowego posiłku.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Ilość porcji: 1
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyj i osusz.
2. Truskawki i figi pokrój w plastry.
3. Podziel składniki na połowę i układaj w słoiku warstwami: granolę, borówki, Serek Wiejski z Piątnicy, truskawki, figi i maliny. Zrób takie dwa piętra.
4. Na wierzch dodaj kilka łyżek miodu oraz udekoruj posiekanymi liśćmi mięty. Ciesz się wyjątkowym smakiem!
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Do miski przełóż 2 opakowania Jogurtu Skyr z Piątnicy, wlej mleko, dodaj żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę.
2. Wszystko dokładnie wymieszaj ręcznie, najlepiej rózgą.
3. Dodaj obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszaj.
4. Nabieraj ok. 1 i ½ łyżki ciasta i smaż racuchy na patelni, na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
5. Podawaj posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr OSM Piątnica. Smacznego!
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2. Następnie dodaj 1,5 jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez 5 minut.
3. Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe! Smacznego!
OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników, których gospodarstwa położone są na zielonych, czystych ekologicznie terenach Mazowsza, Podlasia i Kurpi. Priorytetem Spółdzielni jest dbałość o najwyższą jakość i naturalność produktów. Bogate tradycje mleczarskie regionu, szacunek do natury i otwartość na innowacje pozwoliły firmie stać się jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie. Najlepszym tego dowodem są liczne nagrody, świadczące o dużym zaufaniu konsumentów oraz uznaniu ekspertów. To m.in. przyznane tytuły Superbrands 2018, Superbrands 2019 oraz wyróżnienie w raporcie „1000 Companies to Inspire Europe” opublikowanym w 2018 roku przez Giełdę Papierów Wartościowych w Londynie.
Oferta Spółdzielni obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich. OSM Piątnica pozycję jednego z liderów rynku zyskała m.in dzięki wprowadzeniu w 1992 roku do sprzedaży Serka Wiejskiego. Piątnica oferuje także takie kategorie jak: śmietany, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty i Milandia), twarożki, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, masło oraz kefir. Uzupełnieniem oferty jest segment produktów deserowych i funkcjonalnych – to m.in. jogurty naturalne, jogurty typu greckiego, jogurty typu islandzkiego - Skyr i Skyr pitny oraz Koktajle z białkiem serwatkowym. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy to pierwszy w Polsce producent, który wprowadził na rynek Mleko Wiejskie świeże w innowacyjnej butelce z uchwytem oraz Bez laktozy – pełen witamin i wartości odżywczych świeży bezlaktozowy produkt mleczny. Spółdzielnia dynamicznie rozwija także linię produktów BIO – dostępne są w niej: Twaróg Półtłusty, Śmietana 18%, Serek Wiejski i Jogurt Naturalny. Wszystkie powstają z mleka ekologicznego, pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, prowadzących tradycyjną pastwiskową hodowlę krów.
Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. Stosowane przez Piątnicę normy są dwukrotnie wyższe niż wymagania unijne. W 2016 r. wszyscy dostawcy mleka rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Za wysokiej jakości surowiec Spółdzielnia już od 20 lat płaci rolnikom najwyższą cenę w Polsce. W 2019 r. OSM Piątnica dodatkowo wprowadziła najwyższą klasę skupowanego mleka - premium, która pięciokrotnie przewyższa wymagania unijne. OSM Piątnica corocznie zwiększa nakłady na inwestycje - obecnie są one najwyższe w stosunku do obrotów w całej branży.